Jednostavnost života

Tijekom ljetnih mjeseci, ili bolje rečeno u onih par dana lijepog vremena u godini, nizozemske su ceste preplavljene kamperima svih veličina i oblika, od iznimno luksuznih do manje atraktivnih vintage modela. Nizozemci se hrabro i odvažno, naoružani strpljenjem i benzinom, probijaju do svojih omiljenih kampova diljem zemlje, ali i van nje. Omiljena im je Španjolska, ali im je vrlo draga i naša obala.

Mene kampiranje kao stil zivota zanima sve vise i vise, a ako zanima i jos nekog, odlicna je stranica Dutchoverlanders. https://www.facebook.com/dutchoverlanders

Nizozemci obožavaju kampiranje i ovo sam ljeto imala prilike promatrati mog dragog susjeda Henka kako se puna tri tjedna priprema i za ovogodišnji veliki camping tour. Dok bih ja ispijala svoju prvu jutarnju kavicu, moj bi susjed Henk  svako jutro dizao zastavu ispred svoje kuće. Kako je Henk podrijetlom Norvežanin, jedan dan bi se na stijegu vijorila norveška zastava, jedan dan nizozemska. Ponekad bi me iznenadio jutarnjim podizanjem korona zastave crvene boje #Stay home stay safe#! Nakon što bi se jedna od te tri zastave sretno zavijorila na vrhu stijega ispred njihove kuće, kretale su camping pripreme.

Užad check! Lonci check! Baterije check! Vrtne škare double check! Chech check chec and check!…jer Nizozemci su izuzetno pedantan narod. Kako im je organizirana država, sistematično, strogo i pametno tako im je otprilike organizirana i kamp kućica. Bez greške!

Kampiranje za Nizozemce ne znači samo odlazak u šumu, ljenčarenje u hladu bukve, tamanjenje lokalnih insekata i nekoliko neuspješnih pokušaja potpale vatre. Kad Nizozemci odlaze na kampiranje, tada i sav luksuz odlazi s njima, jer što je Nizozemac bez luksuza.

Tako se osim lonaca i najnužnijeg pribora za kampiranje, u kampere utrpavaju plinski štednjaci, hladnjaci, perilice rublja, televizori, DVD uređaji i sve što se u kamper utrpati može. To su samo neke od stvari, koje Nizozemci smatraju osnovnom opremom za kampiranje. Može kampiranje, ali pod našim uvjetima.

Nizozemci obožavaju luksuz, ali su isto tako  i vrlo jednostavni ljudi te obožavaju svaki trenutak svog slobodnog vremena provoditi u prirodi. Vole prirodu, šumu i mir, upravo ono čega je kod nas u obilju. Naš je način boravljenja i uživanja u prirodi drukčiji od nizozemskog. Jednostavniji je i skromniji, bez suvišnog luksuza. 

Zelja nam je objavljivanjem predivnih putopisnih zapisa o prirodnim ljepotama Hrvatske, sada već iskusne planinarke Petre, predstaviti svim ljubiteljima prirode sve one skrovite i bajkovite dijelove lijepe naše Hrvatske. Divno je to naše plavo more, no tu su još i mnoge druge ljepote, samo su još uvijek skrivene i nepoznate. Uživajte u rubrici Iza sedam gora jer svaka se Petrina prehodana planina kasnije pretače u labirint rijeci kroz koji nam se otkriva jedan potpuno drukciji svijet, svijet bez ljudi, svijet čarolije riječi, svijet jednostavnosti života.

Petra je izuzetno vjesta na stijeni i medu rijecima, samo se ponekad medu ljudima gubi …

Gustajte Petru i njezine putositnice koje pocinjemo objavljivati vec od iduceg tjedna u rubrici “Iza sedam gora”.

Piše: Sandra D.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

%d blogeri kao ovaj: