Zapošljavanje u Nizozemskoj

Migracije na tržištu radne snage unutar država Europske unije redovita su pojava. Za radnike iz Hrvatske te su migracije postale izazov otkako je radnicima iz Hrvatske omogućen pristup na tržište radne snage u državama Europske unije. Nizozemska je ogromno tržište radne snage. Velik broj osoba iz Hrvatske u novije vrijeme krenulo je u zapošljavanje u Nizozemsku, tu zanimljivu i lijepu zemlju. Za one iz Hrvatske koji žele i traže način kako se zaposliti u Nizozemskoj, u ovoj kolumni želim upozoriti i na jednu nevidljivu klopku pri zapošljavanju u koju se može upasti i biti doveden u vrlo neugodan položaj.

Agencije za zapošljavanje

Tvrtke u bogatijim državama Europske unije, pa tako i u Nizozemskoj u potrazi su za radnom snagom koja im nedostaje pa traže radnike diljem Europske unije. One to ne rade direktno već preko posrednika, agencija za posredovanje i pomoć pri zapošljavanju. U mlađim članicama Europske unije, gdje ima velik broj nezadovoljnih radnika, slabo plaćenih, nezadovoljnih odnosom poslodavca, nezadovoljnih odnosima u društvu, gdje ima velik broj nezaposlenih, postoji velik interes za zapošljavanje u bogatijim i uređenijim zemljama Europske unije pa tako i u Nizozemskoj.

U Nizozemskoj je posljednjih godina došlo do osnivanja velikog broja agencija za zapošljavanje za radnike iz mlađih članica Europske unije. Mnoge od tih agencija u Nizozemskoj osnovale su i osobe iz tih mlađih članica Europske unije jer su uvidjeli mogućnosti pokretanja tvrtki i zarade pri posredovanju u zapošljavanju. Nizozemski zakon to omogućava, dobro poznaju prilike svojih klijenata, poznaju jezik, znaju gdje i kako pronaći svoje klijente. 

Među tim agencijama ima onih koji kvalitetno rade svoj posao i ne nanose štetu svojim klijentima. No, postoji i određeni broj agencija koje koriste prilike svojih klijenata kako bi njihovu nevolju iskoristile za svoju materijalnu korist.

Twello, 2020.

‘Poljski hoteli’

Prije nekoliko mjeseci posjetio sam daljnjeg rođaka iz Hrvatske u jednom velikom gradu u Nizozemskoj koji se tamo zaposlio preko jedne takve agencije. Zgrozio sam se onim što sam vidio. Agencija je njemu pronašla poslodavca s kojim je on bio relativno zadovoljan a agencija je ugovorom organizirala njegov rad i smještaj tako da je ona profitirala. Smješten je bio u zgradi, koju je agencija kupila i preuredila u male sobičke za 160 svojih klijenata. U Nizozemskoj su u međuvremenu postali poznati ti takozvani ‘Poljski hoteli’. U početku, u tom malom sobičku s dva kreveta i nešto malo prostora spavao je sa svojom suprugom koja je također došla s njim vjerujući u bolju budućnost. No kad se ona vratila u Hrvatsku, jer nije mogla izdržati uvjete smještaja i rada, po njezinu odlasku istog trena na krevet u taj sobičak smjestili su njihova novog klijenta, radnika iz jedne druge zemlje. Svih tih 160 klijenata smještenih na dva kata imali su na svom katu zajedničku kupaonicu, WC, u prizemlju jednu prostoriju dnevnog boravka sa zajedničkom kuhinjom. Nakon tri mjeseca rada klijenti te agencije su organizirano vraćani u svoje zemlje a nakon par tjedana ponovno organizirano vraćani na rad i u isti smještaj. Vrlo vjerojatno zato što poslodavac u tom roku nije bio dužan uplaćivati socijalna davanja kao što su mirovinsko osiguranje i ostala socijalna osiguranja.

Tilburg, hotel za radnike

Oprez!

Kad sam to vidio nisam mogao vjerovati svojim očima. U Nizozemskoj je u međuvremeno prepoznato iskorištavanje radne snage i u društvu i u medijima došlo je do zgražanja nad ovom pojavom. Agencije svojom lukavošću djeluju u okvirima postojećih zakona. Zbog prepoznatog problema, koji je na vidjelo sve više došao za vrijeme pandemije Covid-19, nizozemska Vlada je pokrenula postupak izrade zakona koji će agencijama koje osim posredovanja u zapošljavanju nude i smještaj postaviti i uvjete oko tog smještaja.

Za osobe iz Hrvatske koje žele raditi i spremaju se tražiti radno mjesto u Nizozemskoj moj je savjet, oprez! Ako posao tražite preko agencija, dobro pripazite s kojom agencijom sklapate ugovor. Među njima ima i onih koje se drugačije predstavljaju nego što stvarno jesu. Za cilj imaju uz pomoć koju vam tobože nude, zarađivati na vama.   

Piše: Ivan Kantoci, Twello, 26.10.2020.   

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top