Što trebam urediti prilikom preseljenja u Nizozemsku?

Ako se mislite preseliti u Nizozemsku bit će vam potrebno urediti mnogo toga. Ovom kolumnom želim vam pomoći i pružiti korisne informacije pri traženju odgovora na neka od vaših pitanja. Informacije koje vam dajem su informacije koje na svojoj internet stranici donosi nizozemska Vlada (www.government.nl) odnosno Ministarstvo za socijalna pitanja i zapošljavanje. To činim jer uočavam kako se iseljavanje iz Hrvatske i dalje nastavlja te kako ste možda i vi među onima što razmišljaju o preseljenju u Nizozemsku.

Stan i prijava boravka 

Prije svega potrebno je pronaći stan gdje ćete živjeti i upisati se kod općine, grada u kojem ćete živjeti. Ako ćete boraviti više od 4 mjeseca u Nizozemskoj obvezni ste se upisati u općinu, grad gdje ćete živjeti. Obvezni ste to učiniti u roku od 5 dana po dolasku u Nizozemsku. Prilikom upisa, općina, grad, će vam izdati servisni broj građana (BSN – burgerservicenummer) koji vam je potreban za sve kontakte s državnim ustanovama i za ostvarivanje svih vaših prava. Ujedno  ćete biti upisani u Osnovni registar osoba (BRP – Basisregistratie personen) u kojem su upisani svi stanovnici Nizozemske. 

Ako se preselite u Nizozemsku na maksimalno 4 mjeseca tada nije obvezna prijava pri općini, gradu, gdje stanujete, ali se možete upisati kao osoba koja nema stalnog boravka u Nizozemskoj u Osnovni registar osoba (BRP).

Poslodavac koji puta uređuje stanovanje

Moguće je da i vaš poslodavac uredi vaše stanovanje. U određenim slučajevima vaš je poslodavac to i dužan. Kontaktirajte vašeg poslodavca radi više informacija.

Sklapanje zdravstvenog osiguranja

Svatko tko živi u Nizozemskoj dužan je sklopiti zdravstveno osiguranje kod jednog od nizozemskih zdravstvenih osiguravatelja. Standardni paket zdravstvenog osiguranja sadrži široku skalu osiguranja, među kojima su zdravstveno osiguranje za kućnog liječnika i bolničko osiguranje. Za više informacija možete kontaktirati tzv. liniju zdravstvenog osiguranja ( https://www.zorgverzekeringslijn.nl), koja na više stranih jezika pruža besplatne usluge savjetovanja i praktične informacije pri rješavanju pitanja vezanih uz zdravstvena osiguranja.

Traženje kućnog liječnika  

Upisati se kod jednog od kućnih liječnika nije obavezno, no dobro je to učiniti. Tako imate pristup zdravstvenoj brizi ako vam je ona potrebna. Za više informacija možete se obratiti vašoj općini, gradu ili osiguravatelju.

Plaćanje poreza

Svatko tko živi u Nizozemskoj dužan je platiti porez. Od Porezne uprave automatski ćete primiti pismo kako izvršiti prijavu poreza.

Primanja iz Porezne uprave

Moguće je da imate pravo na neka primanja od Porezne uprave. Svrha tih primanja je pružiti vam pomoć pri pokrivanju troškova najma stana, troškova zdravstvenog osiguranja ili pri smještaju djece u dnevni boravak. Koja primanja će vam pripasti, ovisi o vašim primanjima, koja se često mjere po domaćinstvu.  Radi se o sljedećim povoljnostima:     

dodatak za smještaj djece (ako imate djecu koja idu u dnevni ili izvanškolski boravak)

dodatak za najam stana (ako stanujete u iznajmljenom stanu)

dodatak za zdravstveno osiguranje (ako imate nizozemsko zdravstveno osiguranje)

dječji budžet (ako imate djecu mlađu od 18 godina).

Zahtjev za DigiD

U Nizozemskoj se koristi DigiD-sistem (digitalni identitet) pri obavljanju poslova s nizozemskim državnim institucijama kao što je npr. Porezna uprava. Na internet adresi digid.nl možete zatražiti osobni DigiD.

Ivan Kantoci

Twello, 6.11.2020.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top