Štrukli, vanjkuši, tačkrli, jastuci

Mogu biti slatke ili slane, kuhane i (ili) pečene, jušne ili suhe.

Moja ih je baka Katica priređivala u dvije varijante, ali u jednom potezu. Naime, ja sam voljela slane, sa sirom, a moj bratić Damir slatke, sa pekmezom od šljiva.

Bila je to posebna poslastica. Čekali smo pokraj stola motajući se baki oko nogu. Ona je polako uzimala meko brašno, malo soli, mlake vode po potrebi i mijesila podatno tijesto koje bi zatim razvaljala drvenim valjkom u gotovo pravilan krug.

Pola čarobnoga kruga namazala bi namazom od  blago posoljenog svježeg kravljeg sira, a drugu polovicu gustim, ljepljivim pekmezom od šljiva. Tada bi u ruku uzela tanjurić ravnoga ruba i na sredini kruga načinila križ. Polako je rukama savijala tijesto od sredine, od toga križa prema rubovima dok naposlijetku nije dobila veliki prsten.

Drškom kuhače utisnula bi svakih sedam-osam centimetara, a zatim istim onim tanjurom izrezala malene jastučiće koje bi zatim kuhala u puno slane, kipuće vode. Dok se ne podignu sa dna, pa još desetak minuta.

Prelila bi ih zatim mirisnim, pečenim vrhnjem. Što nije neka nauka, a najukusniji je preljev koji znam. Dovoljno je samo domaće vrhnje od kravljega mlijeka staviti u posudu debljega dna i kuhati na umjerenoj vatri do trenutka kada se masnoća počne odvajati od bjelančevina. Tada treba stati, dok još ima gustoću i dok se masnoća sasvim ne odvoji.

Nema ukusnije tjestenine od one iz djetinjstva. Od one iz kuhinja naših baka, spravljene od domaćih, mirisnih namirnica.

Ja sam ih zvala jastuci (jer su sličili na malene, meke jastučiće), a moja baka vanjkuši – što je isto samo na dijalektu.

Postoje razne varijante. Porijeklo im je najvjerojatnije češko. Mogu biti i od krumpirovoga tijesta, ali ovi posavski su uvijek, ali uvijek od običnoga tijesta od brašna i vode. Ili nisu posavski. Zagorski štrukli rade se od vučenoga tijesta kao za štrudlu, kuhaju se i peku, prelijevaju svježim vrhnjem, krušnim mrvicma..

Divni su mirisi djetinjstva.

Recept:

U 400 g mekog brašna dodati žličicu soli, promiješati i dodavati mlake vode koliko je potrebno da bismo dobili podatno tijesto koje možemo lako razvaljati.

Kada ga razvaljamo u krug premažemo ga nadjevom, slatkim ili slanim po želji, u sredini urežemo križ i prema rubovima savijamo tijesto dok ne dobijemo prsten. Zatim tanjurićem režemo malene jastučiće i kuhamo ih u slanoj vodi.

Dobar tek!

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

%d blogeri kao ovaj: