Nije teško. I nije komplicirano. Potrebno je samo malo ljubavi i strpljenja. Ali zaista malo. Iako se čini zahtjevno, vrlo je jednostavno. A izgleda zanosno! Od domaćih jaja, domaće marmelade od šljiva. Žuta i mirisna, podatna i meka kao duša – rekla bi moja baka.

Upotpunite ručak mirisnom slasticom koja je gotova za pola sata. Možda i prije. Servirajte je narezanu na komade ili je pak iskoristite za slasne šarlote ili druge raskošne torte slažući narezane šnite uokolo kalupa kako biste ga zatim napunili nekom bogatom parfe kremom. Razne su varijante.
Mene rolada vraća u djetinjstvo. U dvorište obiteljske kuće, na travu ispod drvoreda marelica. Poslagani tako jedan do drugoga zaposjeli smo travnjak i mirovali pet minuta sve dok nismo pojeli rolade koje je spravila baka, mama, strina. Nije važno tko. Važno je da su bile najukusnije i najmirisnije rolade koje sam ikad jela. Možda zato što su mirisale na djetinjstvo.
RECEPT
5 cijelih jaja
5 žlica šećera
5 žlica brašna
Aroma vanilije
Prvo umutiti jaja i šećer, dodati aromu vanilije i na kraju brašno. U veliki pleh staviti papir za pečenje i na njega izliti smjesu. Peći na 180 stupnjeva oko 10 minuta ili do zlatnožute boje. Kada je pečeno izvaditi iz pleha zajedno sa papirom i još vruće zarolati. Ostaviti da se ohladi. Hladno premazati pekmezom i ponovo zarolati. Posuti šećerom u prahu.





Može se puniti i nekom kremom, već prema želji.
Postoje razne varijante rolada. Ova je vjerujem, preteča svih onih poslije. Najjednostavnija i najdraža.
Dobar tek!
Piše: Brankica Iris,
Sisak, 5.12.2020.
4 komentara na “Savijte roladu”
Nije mi jasna ona druga fotografija, a nije mi jasno ni kako zarolati smjesu iz pleha. Valjda ipak bez papira, ali treba li tijesto izvaljati? Na prvoj fotografiji mi tijesto izleda šire od pleha…
Sviđa mi seLiked by 1 person
Dobar komentar i dobra pitanja. Nadajmo se da će autorica recepta uskoro odgovoriti…
Sviđa mi seSviđa mi se
Na svim fotografijama je biskvit već izvađen iz pleha. Ovo ispod je drvena daska. Odmah vruće se zarola s papirom, a papir se kasnije naravno skine. Tijesto je biskvitno i ne valja se. Samo se izmiksa, stavi u pleh u kojem je papir, ispeče i izvadi iz pleha bez problema. Hvala
Sviđa mi seLiked by 1 person
Hvala, sad mi je jasno 🙂
Sviđa mi seSviđa mi se