Papreni paprenjaci

Ako postoji hrvatski tradicijski kolač oko kojega nema nikakvih nedoumica o porijeklu i potrebi da se zaštiti izvornost – to je svakako paprenjak. U Hrvatskoj se receptura razlikuje od mjesta do mjesta, od grada do grada, otoka do otoka. Ponegdje sadrži med, ponegdje ne. U nekim receptima nema čak niti papra iako bi samo ime kolačića to nalagalo kao obavezno, a ono dolazi od starinskog, arhaičnog naziva koji su naši stari koristili za sve začine – papra.

U sastavu svakog paprenjaka je meko brašno, jaja, med, masnoća, malo šećera i gomila začina. To su uglavnom muškatni oraščić, cimet, klinčić i naravno crni ili čak i bijeli papar. I to velika količina papra. Mogu se dodati također anis i kardamom, ali to je do svake obitelji ponaosob. Pripravljaju se redovito za Božić i mogu, dobro spremljeni, dugo trajati.

Kako bismo oblikovali baš one prave, tradicijske paprenjake potrebni su nam kalupi. Može ih se nabaviti u Zagrebu na tržnici Dolac, ručne su izrade i posebni svaki na svoj način. Motivi koji prevladavaju većinom su cvjetni, nađe se i koji grozd, voće ili pak likovi poput životinjica iz vrta ili kućnih ljubimaca.

Baš kao i nizozemski speculaas to je tanki prhki keksić neodoljive arome i teksture, privlačnog, gotovo umjetnički oblikovanog izgleda i opojnog mirisa i okusa koji nas uvijek, ali baš uvijek podsjeća na Božić. Svaki priča svoju posebnu priču, nalikuje slagalici koja tka povijest i čuva tradiciju u svim njenim oblicima.

recept

  • 2 jaja
  • 7 dkg meda
  • 7 dkg šećera
  • 12 dkg masti (ili 15 dkg maslaca)
  • Šaka oraha – mljevenih
  • 15 mljevenih klinčića, 2 žličice cimeta
  • 2 žličice mljevenog papra (crnog)
  • Strugana korica 1 limuna
  • Brašna (glatkog) po potrebi

Sve sastojke dobro promiješajte i dodajte brašna koliko je potrebno kako biste dobili podatno, ali ne pretvrdo tijesto. Ne smije biti niti premekano jer se mora moći oblikovati i zadržati oblik tijekom pečenja. Nemojte štedjeti na začinima, oni su glavno obilježje ovoga kolačića. U originalnom receptu koristi se svinjska mast, koja daje dodatnu prhkost, ali ako nemate poslužit će i maslac. Pecite na 180 stupnjeva dok lagano ne porumene. Ovo je zaista stari recept sa najosnovnijim začinima. Vi po želji možete dodati i neke druge, vama drage začine i uživati u još boljem i mirisnijem kolačiću.

Uživajte u zapaprenom zadovoljstvu!

Piše: Brankica Iris

Sisak, 22.12.2020.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

%d blogeri kao ovaj: