Vrli novi svijet

Feniks simbol ponovnog rođenja

“Simbol duhovnog preporoda, ali i alkemijske transmutacije, toliko da su alkemičari “feniks”  nazvali simbolom spašavanja . Transmutacija je proces unutarnje transformacije koji dovodi do regeneracije koja prolazi kroz različite alkemijske faze, inicijativni put koji prolazi kroz Nigredo, Albedo i Rubedo, posljednju fazu koju karakterizira crvena boja. Svrha Rubeda je osvjetljavanje duše duhom, koji bi trebalo spustiti u nju natrag. Na ovaj način se kroz nebesku vatru pročišćava srce. Dante također govori o tome u Božanskoj komediji na kraju Čistilišta, prije nego što je stigao u raj. Ovdje se pjesnik ponovno susreće s vatrom koja više nije od paklenih strasti, već s pročišćavajućom i transformirajućom vatrom, temeljom za spaljivanje posljednjih ostataka zemaljske prirode, čisteći je prije ulaska u raj.” (Laura de Rosa)

Neka nova lica KroNlanda iznikla iz sisačkog pepela…

Lada Furlan Zaborac
Lada Furlan Zaborac

Lada Furlan Zaborac članica je sisačkog benda L.H.D. Sisački bend L.H.D. službeni je glazbeni bend portala KroNland. Kroz kolumne Dobre vibracije i video priloge Lada će nastojati promijeniti i prikazati dominantnu glazbeno – društvenu matricu kao neispravnu i ograničavajuću. S jedne strane tu je dominantna glazbena matrica koja teži za kontinuitetom, identitetom i reprodukcijom, no s druge strane, tu postoji nova struja koja teži za diskontinuitetom, raznolikošću i revolucijom.
L.H.D. samo je naizgled novi bend budući da ga čine Lada Furlan Zaborac, Hrvoje Zaborac i Dinko Tomljanović, glazbenici s preko dvadeset godina iskustva, nekima poznati kao članovi ugaslih The Bambi Molestersa. Trio isprepliće utjecaje nekoliko žanrova: garage, soul, exotica, surf, psihodelije i tvore jedinstven i svjež novi zvuk.
Osim što je vrlo uspješna glazbenica, Lada je na zagrebačkom Filozofskom fakultetu završila studij komparativne književnosti i engleskog jezika te je desetak godina, uz uspješno bavljenje glazbom, radila i kao freelance prevoditeljica, a ujedno je i profesorica engleskog jezika u sisačkoj gimnaziji

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s