Stvorit ću novi svijet, nova brda, nove gradove

Zajedno sa svojim suprugom Ognjenom, Saša Balen Andrić, rodom iz Siska još je daleke 2011. odlučila napustiti atraktivan stan od 200 kvadrata na zagrebačkom Gornjem gradu i preseliti se na selo, točnije u vinograde koji su preko tjedna i zimi pusti. Zamijenili su užurbani ritam grada Zagreba mirom u kleti u Prkovcu, u divljini, bez struje, ceste i interneta.

Klet s “travom do ramena”, na pola puta između Zagreba i Siska,  s vremenom su pretvorili u vrlo ugodno mjesto za život, mali raj na zemlji u kojem njihovi sinovi Mika i Grga bosi trčkaraju po travnjaku oko kuće.

Saša živi u šumi izmedu vinograda, bavi se regenerativnom poljoprivredom na mini imanju te razvija i potiče veliki interes za prirodnu gradnju, a u šetnjama sa svojim psima smišlja sve svoje buduće eko projekte i skuplja samonikle plodove…

Osim toga Saša je predsjednica Društva za socijalnu ekologiju Zeleno Zlato, koje se bavi promocijom održivog razvoja, osnaživanjem vulnerabilnih skupina i razvojem civilnog društva na razini lokalne zajednice.

Jedan od projekata u provedbi Društva za socijalnu ekologiju Zeleno zlato je i projekt Inkluzivna farma – Platforma zelenog poduzetništva koji se financira u okviru poziva „Razvoj i provedba programa za socijalnu koheziju i povećanje zaposlenosti u gradovima: Kninu, Belom Manastiru i općini Darda, Benkovcu, Petrinji i Vukovaru”, Operativni program Učinkoviti ljudski potencijali 2014 – 2020, Europskog socijalnog fonda. 

Projekt “Inkluzivna farma – Platforma zelenog poduzetništva” postavljen je kako bi unaprijedio socio-ekonomske i životne uvjete osoba s invaliditetom te djece i mladih s teškoćama u razvoju Grada Petrinje. Cilj projekta je smanjiti socijalnu isključenost i povećati zapošljivost 50 osoba provedbom neformalnog oblika obrazovanja i osposobljavanja za:

  • pčelarstvo i izradu pčelinjih proizvoda
  • sakupljanje i preradu samoniklog bilja
  • izradu prirodne kozmetike
  • provedbu radionica poduzetništva

Saša je takoder i voditeljica Gradskih vrtova Sisak. Riječ je o projektu samoodrživog ekološkog vrtlarenja i proizvodnje zdrave hrane za vlastite potrebe.

Nas KroNlandovce posebno veseli što je Saša odnedavno i vanjska suradnica portala KroNland. Zajedničkim ćemo snagama pokušati uključiti sve ljude u radne procese Društva za socijalnu ekologiju Zeleno zlato, unaprijediti njihove životne vještine te ih približiti svakodnevnom socijalnom okruženju i svijetu rada. Razvijanjem socijalnih vještina naš zajednički cilj je unaprijediti kvalitetu života, te stvoriti preduvjete za neovisnije življenje i ravnopravno sudjelovanje u društvu svih krajeva lijepe naše, posebno za ljude s potresom pogođenih područja.

Saša će se svojim kolumnama i video prilozima pridružiti Danielu Pavlicu i Brisanom prostoru u otkrivanju i prezentiranju Nizozemcima, našeg tajanstvenog zelenog dijela Hrvatske bogatog našim predivnim šumama, livadama i poljima, jer upravo je to uz ljude bogatstvo naše lijepe Hrvatske.

Puno toga se može naučiti od Nizozemaca… kažu jedne od najsretnijih nacija na svijetu. I doista jesu, jedna od najsretnijih nacija na svijetu. Ja živim i radim u Nizozemskoj tek godinu dana, no u ovih godinu dana puno toga sam naučila od njih. Nizozemsko društvo je otvoreno društvo, izuzetno socijalno osvješteno. Nizozemce krasi plemenitost volontiranja kao stila života, otvorenost i prihvaćanje svih stranaca bez obzira na vjeru, rasu ili spol. Velika je istina da se od Nizozemaca može puno toga naučiti, ali kroz Sašin primjer dobre prakse života u skladu s prirodom i oni mogu itekako puno toga naučiti od nas…

Laboratorij za oživljavanje, Iz arhive atelijera Ivana Kožarića, 17.12. 2020. – 10.01.2021.

Piše: Sandra Drnić

Lelystad, 11.01.2021.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

%d blogeri kao ovaj: