Kulturna i kreativna industrija grada Siska

Britanski DCMS kreativnu industriju definira kao: „one djelatnosti koje proizlaze iz
kreativnosti, vještina i talenata pojedinaca, a koje imaju potencijale za stvaranje bogatstva i radnih mjesta kroz proizvodnju i eksploataciju intelektulanog vlasništva“

Creative Industries Mapping, 1998.

Kulturna industrija prisutna je od početaka civilizacije, tj. postojala je i prije prvih kultiviranja zemlje u Mezopotamiji. Postojala je od kad je čovjek naučio pjevati, plesati, crtati i glumiti. Kulturna industrija postoji oduvijek, a pod utjecajem povjesnih razdoblja i tehnološkog napretka mijenjala je svoje forme, ali je u suštini ostala ono iskonsko, zvuk, slika i riječ. Što je bilo moderno, to se i izvodilo, kako je tekao napredak u slikarstvu i slike su bivale ljepše, a pjesme i proza zapisuju se i prenose od kad je izmišljeno pismo. Čovjek je estetsko i znatiželjno biće, voli kad mu je lijepo i kad je sve oko njega također, lijepo. Kulturna industrija od svojih početaka distancirala se od svih ostalih oblika industrije zbog duhovnosti koja je prožimlje. Sve je samo pitanje osobnih afiniteta, tko što voli slušati, gledati ili čitati. Kreativna industrija stigla je kao logični nastavak na kulturnu industriju, no međutim također puno prije no što je prvi puta definirana.

Sisak je grad bogate povijesti, ali i prebogate kulturne tradicije. Od pojave trgovine i novca, čovjek stalno nastoji kako čim ljepše svoj proizvod dizajnirati, upakirati, propagirati i na kraju prodati. I tu je stvorena savršena veza kulture i gospodarstva. Oni koji su znali proizvesti, proizvodili su, ako su znali i dizajnirati, inovativno razmišljati i efektno reklamirati bili su genijalci. Siniša Matasović i Robert James Hudulin izuzetno su dobri primjeri bogate kulturne i kreativne industrije grada Siska.

Iako je Hrvatska tek na početku kulturne i kreativne industrije nizozemska kreativna industrija među najboljima je na svijetu i jedna je od devet nizozemskih vodećih gospodarskih grana. Kroz svoju politiku najviših sektora, vlada već godinama nastoji učvrstiti njihov položaj i na međunarodnom tržištu. Kreativna industrija uključuje sektor umjetnosti i baštine, medije i zabavu te kreativne poslovne usluge.
Siniša Matasović
Siniša Matasović

Rođen je 1980. u Sisku. Apsolvirao je strojarstvo na Zagrebačkom sveučilištu. Piše poeziju, prozu, haiku poeziju, književnu kritiku, a bavi se i uredničkim radom. Stručni je suradnik za područje književnosti pri Sisačkoj udruzi za promicanje alternativne i urbane kulture, urednik njihove nakladničke djelatnosti i pokretač biblioteke Teatar piva. Pri udruzi je također glavni i odgovorni urednik međunarodnog časopisa za književnost, kulturu i umjetnost
Alternator. Njegove pjesme i haiku prevođeni su na strane jezike: engleski, ukrajinski, slovenski, njemački, mađarski. Uvršten je u niz antologija i panorama suvremenog hrvatskog pjesništva. Član je Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika HZSU, Matice hrvatske MH i Društva hrvatskih književnika DHK te predsjednik Ogranka DHK Sisačko-moslavačke županije.

Do sada je objavio:
‘Sisak se uspješno pretvara da spava’, zbirka poezije, 2015.
‘Nećak’, roman, 2016.
‘Tvoj novi dečko’, zbirka poezije, 2018.
‘Noću za šankom’, zbirka haiku poezije, 2020.

Robert James Hudulin
Robert James Hudulin

Robert je rođen u Sydneyu, Australia, a osnovnu je školu završio u Smokvici na Korčuli. Sa četrnaest godina Robert se se doseljava u Split gdje završava srednju glazbenu školu te potom odlazi put Zagreba na Muzičku akademiju, smjer saksofon. Nakon diplome dvije godine živi u Engleskoj, a potom se ponovno vraća u Hrvatsku gdje u Rijeci osniva bend Rolin Humes. Nakon brojnih koncerata i dva albuma s Rolin Humesom Robert je pokretač projekta Živi Rasti Cvjetaj (Live Grow Flourish) koji do sada broji održanih osam koncerata, a glavni cilj projekta je prenamjena i revitalizacija napuštenih industrijskih i drugih neiskorištenih prostora na suvremen i atraktivan način te oživljavanje lokalne zajednice. U međuvremenu Robert se iz Rijeke preselio u Sisak gdje je 2019. godine pokrenuo svoj solo projekt Hoodooleen.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s