Krofilija

Možete biti ljubitelj engleskih vrtova, francuske kuhinje ili talijanske Toscane, no još se uvijek očito nitko nije dosjetio riječi krofilija za sve nas ljubitelje neretvanskih mandarina, slavonske ravnice, krčkoga pršuta, malvazije i hrvatskih književnika. Sve su to različiti dijelovi istog mozaika hrvatskog kulturnog identiteta, koji nam itekako pomažu u našem istraživanju što je Hrvatska zapravo. Hrvatska je zemlja znanstvenika, izumitelja, književnika, umjetnika, istraživača, učenjaka… Drugim riječima, Hrvati se mogu samo ponositi cijelim nizom istaknutih sunarodnjaka koji su kroz povijest svojim djelovanjem zadužili kako svoju domovinu, tako i cijeli svijet.

Gotovo je izazov kada ste poput našeg tek novorodjenog portala KroNland smješteni u Nizozemsku, jednu od najmanjih, ali i najmultikulturalnijih zemalja na svijetu. Tada vam se otvara dodatna mogućnost dopuštanja jednog drukčijeg oblika otvorenosti i širine istraživačkog rada, koji manje lokalne jedinice jednostavno ne uspjevaju postići. Uz mnoge suradnike KroNlanda, koji će uskoro početi i redovito objavljivati svoje kolumne, književne osvrte i intervjue, jedan od njih je i poznati hrvatski književnik Robert Međurečan. Robert nas kroz svoj prvi youtube video prilog “Čitajte Olju” uvodi u omiljeni mu svijet lijepe književnosti, a Robertu će se uskoro svojim izborom hrvatskih autora pridružiti i Karolina Lisak Vidović, koja puno više uči iz knjiga, nego iz života. Karolina smatra da život sve komplicira, a umjetnost objašnjava. Diplomirana je povjesničarka umjetnosti i komparatistica književnosti. Radi na HRT-u kao urednica emisija o književnosti, radijske Kutije slova i televizijske Što je klasik?. U emisiji Dobro jutro, Hrvatska preporučuje vrijedne naslove za čitanje jer misli da nema knjige, a da se u njoj nešto dobro ne nađe.

O istaknutoj hrvatskoj književnici Olji Savičević i njezinoj zbirci priča Nasmijati psa i sedam novih priča nećemo puno jer o Olji je Robert ionako rekao sve. Čitajte Olju!

Autorica teksta:
Autorica teksta:

Sandra Drnić, Lelystad, 7.3.2021.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

%d blogeri kao ovaj: