Krvavice

The Food That Puts Anthony Bourdain in His ‘Happy Zone’

“It’s when the Himmel und Erde, or Heaven and Earth, hits the table that I start to get deep into my happy zone,” Bourdain says in the video. “That’s blood sausage, fried onions, and mashed potatoes with applesauce, which if you don’t like, by the way, pretty much removes you from my ‘Will Save From Drowning’ list.”

Cijeli članak možete pročitati ovdje

Anthony Bourdain ih je obožavao. Da je imao prilike kušati ih u kontinentalnoj Hrvatskoj obožavao bi ih i više. A nisu one za svakoga. Njih ili voliš ili ne voliš. Sredine nema. Kao ono, ne volim ih baš ali mogu probati. Ne. To ne postoji. Kao i sa tripicama ili filekima, ali o njima ćemo drugom prilikom.

Meni osobno, najbolje su bile one koje je radila moja baka. Davno je to bilo. Ali još uvijek se sjećam okusa i arome. Nikada kasnije nisam kušala slične.

Baka je koristila prirodno crijevo, ono od tek zaklane svinje. Nekada se koristilo baš sve od umorene životinje, ništa nije propadalo i tako je njena smrt za naš život – imala više smisla. Crijevo je oprala, očistila ga nožem skidajući unutarnji sloj, preokretala, namakala u hladnoj vodi zajedno sa lukom i octom. Tako besprijekorno čisto, gotovo bijelo, bilo je spremno za nadjevanje ovim neobičnim nadjevom od krvi, riže, začina i mesa najniže kvalitete. Tu je spadala glava, kosti s kojih je skinuto meso, iznutrice, dio kožica. Sve se prvo skuhalo, onda se meso skidalo s kostiju tako da se bace čiste a ne s ostacima mesa, samljelo te pomiješalo sa začinima, rižom i krvlju. Smjesa se nadjevala u tanka crijeva i gotove kobasice su se kuhale u vodi dok se ne skuha riža. Ponekad su se stavljale na sušenje, a ponekad su se konzumirale pečene. Ako su bile predviđene za sušenje, izostavljala se riža.

Meni osobno najdraža kombinacija na tanjuru ona je s krvavicama, žgancima i pirjanim kiselim zeljem. Sadrži dosta masnoće, ali kombinacijom je postignut balans. Kiselo zelje i žganci ublažavaju osjećaj masnog iako ne valja pretjerivati. Jaka je to hrana.


recept

Krvavice ispeći u pećnici. U ovoj kombinaciji mogu se koristiti i neke druge vrste kobasica. Zelje ispirjati na malo luka i masnoće, dodati biber u zrnu i lovorov list. Podlijevati, ali pustiti da malo karamelizira jer to daje dodatnu aromu. Na kraju dodati svježe mljeveni papar. Ne soliti jer je zelje dovoljno slano. Pirjati dok ne omekša.

Kasnije, kada se zgusne uzeti drvenu kuhaču namijenjenu za kuhanje žganaca (mora biti čvršća od obične kuhače) i miješati žgance, ovisno o količini, sve dok, kada probate, više nemaju okus po brašnu. Tada su kuhani. Potrebno je neprestano miješati. Unatoč tome žganci će se uhvatiti za dno i stjenke posude i lagano zagorjeti. To žgancima daje posebnu aromu i nije pogrešno pustiti ih da malo zagore, iako moramo paziti da se ne pretjera jer tada postaju gorki i neukusni. Netko dodaje i malo običnog bijelog pšeničnog brašna. Ja samo ponekad i mislim da nije nužno. Ovako su zrnastiji a meni osobno to odgovara.Žgance skuhati u omjeru 1 l vode : ½ l kukuruznog brašna. Staviti vodu na vatru, posoliti je i kada zavrije polako usipavati kukurzno brašno i miješati žicom kako bismo izbjegli grudice.

Autorica teksta:
Autorica teksta:

Brankica Iris, Sisak, 19.3. 2021.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

%d blogeri kao ovaj: