Uskršnja šunka

Uskrs je najveći kršćanski blagdan. Prethodi mu Korizma, vrijeme posta i odricanja, vrijeme razmišljanja i promišljanja o životu, smrti, bližnjima, o postupcima nad kojima bismo se trebali zamisliti i onima koji su pred nama i o kojima tek trebamo razmisliti i, potaknuti Korizmom i Kristom, provesti ih na najbolji mogući način.

Uskrsna nedjeljna jutra pamtim po odlasku u crkvu, na misu, s košaricom napunjenom hranom pripremljenom za blagoslov. Uza sve delicije, koje su s nestrpljenjem iščekivane cijelo korizmeno razdoblje, kuhana je šunka ono najpoželjnije. Na blagoslov se nosi samo dio, naravno, ali taj blagoslovljeni dio podijeli se na sve ukućane jednako po povratku kući, na uskršnji doručak. Osim kuhane šunke tradicijski objed donosi nam i kuhana jaja, mladi luk i prve rotkvice, svježi sir. Od slatkih delicija tu je prije svega pinca ili sirnica, slatki kruh obogaćen narančinom i limunovom koricom, grožđicama. Ono što je u Italiji colomba di Pasqua ( uskršnja golubica), u Hrvatskoj je pinca. Nađe se na stolu i kuglof, razne šnite bogate kremama, torte i slana peciva. I pisanice. Simbol novog života i Uskrsa. I one su u blagdanskoj košarici i to oguljene, bez ljuske, jer ništa se blagoslovljeno ne baca.

Kako su moji preci bili vinogradari u mojoj se košarici, pored svega već spomenutog, uvijek nađe i bočica bijeloga i crnoga vina. Za svaki slučaj, za dobru berbu i dobar slador!

Kuhanu šunku možemo spravljati na mnogo načina. Međutim jedno je pravilo za sve isto. Šunka se stavlja u vruću vodu, kuha se od prilike pola sata po kilogramu šunke i ostavi se u vodi dok se sasvim ne ohladi. Dakle reže se hladna. Može se također kuhati i u vinu, ili na način da se prva voda nakon desetak minuta ključanja baci, doda se svježa voda, korjenasto povrće kao za juhu i bijelo vino. Mnogo je načina i svi su jednako dobri.

Ja već godinama za Uskrs pečem šunku u tijesu. Do sada su moji ukućani bili zadovoljni, a kada to prestanu biti, promijenit ćemo recept. Vjerujem da do toga neće tako skoro doći jer šunka u tijestu zaista je izvrsna. Evo recepta!

RECEPT

Umijesi se krušno tijesto. Količina tijesta ovisi o veličini šunke. Za ovaj recept koristila sam 350 g brašna, od toga 250 g bijelog pirovog i 100 g integralnog raženog, 25g svježeg kvasca i oko 3,5 dl mlake vode. Žličicu šećera i žličicu soli dodala sam u brašno, kvasac razmutila u vodi i zatim ga pomiješala s brašnom i umijesila podatno tijesto. Ne smije biti pretvrdo, ali niti premekano. Kada je tijesto naraslo razvaljala sam ga, na mlinac položila već skuhanu šunku, tijesto omotala oko šunke, pustila da još malo odstoji i zatim ispekla u pećnici u zagrijanoj posudi s poklopcem cca 1 sat. Pečenu šunku ostavila sam da se sasvim ohladi što znači da je najbolje ispeći je dan ranije, točnije na Veliku subotu.

Sretan i blagoslovljen Uskrs i dobar tek!

Autorica teksta i fotografija:
Autorica teksta i fotografija:

Brankica Iris, Sisak, Hrvatska, 3.4.2021.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

%d blogeri kao ovaj: