Klapa Kolapjanke u novom projektu simboličnog naziva “Rastanak” (video)

Prenosimo s Portala 53

SISAK – Tragajući za nečim novim i bliskim kraju u kojem Kolapjanke žive i  stvaraju, glazbeni istraživač Davor Capković obradio je u klapskom slogu tri napjeva iz našeg kraja koje je pronašao u glazbenoj zbirci Južno slovjenske narodne popievke glazbenog pedagoga Franje Ksavera Kuhača koje je sakupio krajem 19. stoljeća. Taj vrsni glazbeni istraživač i obrađivač bio je voditelj klape Kolapjanke, a sada je glazbeni suradnik i velika podrška u svemu što radimo. Otvorio nam je ovim korakom prostor za nove ideje i projekte, ali i ukazao na glazbeno blago koje nudi naš kraj.

Ovo je posveta svim mladim glazbenicima koji možda ne idu dobro poznatim komercijalnim putem, onima koji nas oduševljavaju mudrošću, hrabrošću i autentičnošću u svom stvaralaštvu. A upravo s takvima smo poželjele započeti i ovu priču i realizirati ideju sakupljanja narodnog glazbenog blaga iz našeg kraja te obradom i produkcijom približiti klapskoj publici, posebno mlađoj.

Stvaralački tim koji je stao iza naše ideje i njene realizacije čine ravnateljica Interpretacijkog centra baštine Banovine, Martina Mlađenović, mladi glazbeni istraživač i obrađivač Davor Capković, glazbenik svjetskog glasa i voditelj klape Kolapjanke, Robert James Hudulin te fotograf i  video producent Midhat Mulabdić koji stoji iza branda Benedetto Lee. Za audio snimku je zaslužan Filip Vidović iz studia Matterhornmusic. Kolapjanke su zvučni zapis pjesama snimale u Glazbenoj školi F. Lhotka u Sisku. To je jedno od posljednjih snimanja prije razornog potresa.

S obzirom da su Kolapjanke audio verziju za prve tri pjesme snimile prije razornog potresa koji je zahvatio našu županiju, odlučile su krenuti sa predstavljanjem možda najemotivnije pjesme ovog projekta baš sada. Pjesma Rastanak iako govori o tužnoj ljubavnoj priči i emocijama koje samo ljudski stvor može doživjeti, ona je za Kolapjanke simbol svega što smo proživjeli, što živimo i što nas čeka. Zato je vizual glazbenog spota za ovu pjesmu objedinio kadrove posljedica razornog potresa u našoj županiji kako bi se dočarala bol i tuga te atmosfera pjesme,ali i nada da ćemo krenuti dalje u novo sutra.

Rastanak je za nas simbol velike ljubavi koja ima cijeli niz boja. Iako pjesma govori o ljubavi muškarca i žene dobro znamo da ljubav tražimo i nađemo na različitim mjestima i u različitim oblicima. Ona daje smisao svemu što postoji. Sve što postoji, postoji zbog ljubavi. Dok gledate i slušate našu pjesmu i spot sjetite se te ljubavi, prema prijateljima, roditeljima, djeci, životu, slobodi, spoznaji, našem Sisku, Petrinji i Glini, našoj županiji…..svi zaslužuju ljubav. Svatko od nas doživljava i pobjede i poraze, ali o nama samim ovisi kako ćemo ih proživjeti i preživjeti. Dopustite nam da vam prenesemo svoje emocije, ljubav svih boja i nadu da ćemo i dalje živjeti i stvarati u našem kraju, u našem Sisku.

Klapa Kolapjanke

Autorica: Kristina Jakopović, Petrinja, Hrvatska, 16.04.2021.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s