Festival Kulturna industrija SMŽ 2021.

Unatoč korona pandemiji koja je usporila i itekako otežala sva naša htijenja, planove i naše živote, u ostvarenju cilja se može, a ponekad i mora usporiti, ali nikada i odustati. S jedne strane početni je cilj Udruge KroNland promocija hrvatske kulture na području Kraljevine Nizozemske, no s druge strane  veliku pažnju poklanjamo i promociji nizozemskih umjetnika i specifičnog stila života Nizozemaca  zainteresiranoj hrvatskoj javnosti jer se od Kraljevine Nizozemske kao jedne od socijalno i ekonomski najrazvijenijih europskih zemalja može dosta toga naučiti, a potom i primijeniti. Zašto ne? Nizozemci izuzetno poštuju svoju zemlju, brižno njeguju svoju kulturu i poljoprivredu, a prema prirodi se odnose s ljubavlju jer svjesni su da su upravo priroda, kultura i poljoprivreda uz proizvodnju naravno najjače osovine koje posljedično doprinose razvoju agroturizma i kulturnog turizma, a sve zajedno doprinosi stabilnosti zemlje te jačanju gospodarstva i ekonomije.

Iako je Hrvatska već godinama diljem svijeta prepoznata kao jedna od najljepših turističkih destinacija Mediterana pa tako na našem lijepom Jadranu vrlo često uživaju mnogi svjetski celebrity gosti, nažalost ljepotama kontinentalne Hrvatske ipak se još uvijek ne poklanja dovoljno pažnje te su resursi našeg ruralnog turizma prikriveni, a samim time i nedovoljno iskorišteni. Ukoliko uspoređujete  Hrvatsku i Nizozemsku tada se lako dodje do zaključka da su Nizozemci od jako malo napravili jako puno, a mi smo nekom magijom od jako puno uspjeli napraviti jako malo. Stoga nas raduje što smo kao mala i mlada udruga na dobrom putu realizacije našeg prvog festivala “Kulturna industrija SMŽ 2021.”, koji bi se trebao održati u Sisačko-moslavačkoj županiji u trajanju od 16. do 25. kolovoza 2021.

U goste Sisačko-moslavačkoj županiji dolaze amsterdamski muralisti u organizaciji ASA Amsterdam street Art association, koji će zajedno s ekipom iz udruge Green Hill oslikati zajednički mural kao simbol jačanja prijateljstva hrvatskog i nizozemskog naroda ovoga puta kroz kulturu i umjetnost. Osim muralista grad Sisak kao i mnoge druge gradove i manja mjesta Sisačko-moslavačke županije posjetit će i nizozemski volonteri, koji će u organizaciji Udruge Zeleno zlato, volontirati na Inkluzivnoj farmi u Hrastovici pored Petrinje. Inkluzivna farma dvogodišnji je europski projekt čiji je nositelj projekta Udruga Zeleno Zlato, a partneri na projektu su Udruga osoba s invaliditetom Sisačko-moslavačke županije i Grad Petrinja, a ideja je da to postane dnevni boravak djece i mladih s teškoćama u razvoju, kao i odraslih osoba s invaliditetom, u prirodi na petrinjskom području. Uz nizozemske muraliste i volontere sisačkim fotografima će se pridružiti i grupa nizozemskih fotografa.

Osim foto eventa koji će se održati u Parku prirode Lonjsko polje, nekolicina nizozemskih fotografa će održati i izložbu svojih fotografija u Holandskoj kući, koja je kao i većina sisačkih objekata stradala u nedavnom potresu, no nadamo se da će uskoro biti i obnovljena. „Holandska kuća”, nekadašnje žitno skladište sagrađeno oko 1860. godine, realizacijom projekta dobiva svoju novu namjenu i postaje Info centar industrijske baštine. Jedinstven je to primjer prenamijene na hrvatskom, ali i europskom nivou.

Na svojih šest etaža „Holandska kuća“ obuhvaća multimedijalni postav izložbe industrijske baštine, zbirku starih uređaja za reprodukciju zvuka sisačkog kolekcionara Veljka Krakera, galeriju velikog sisačkog akademskog slikara Slave Striegla, te multimedijalne prostore za održavanje stručnih skupova i projekcija. Ovo je prvi korak kulturne suradnje Holandske kuće i nizozemskih umjetnika i to na obostrano zadovoljstvo kako je i istaknuo ravnatelj Gradskog muzeja Sisak i idejni otac Holandske kuće, jednog od najvećih kulturnih projekata u povijesti Siska, Vlatko Čakširan.

Osim svih navedenih sadržaja festivala za glazbeni dio pobrinut će se Bluzy Threesome bend iz Siska te Iva Šegović koja će naše goste upoznati s jednim od najljepših izričaja grada Siska, a to je klapsko pjevanje. Uz dobre glazbene vibracije Sisak je oduvijek bio i grad sporta te će u organizaciji različitih manjih sportskih aktivnosti sudjelovati Maja Krmpotić Krakar i Marko Rafaj o kojima više možete pročitati ovdje.

Smatramo da je kroz ovakav oblik kulturne suradnje ispunjene različitim humanitarnim, sportskim i zabavnim sadržajima izmedju Republike Hrvatske i Kraljevine Nizozemske, grad Sisak i Sisačko-moslavačka županija unatoč nedavnom potresu, a čije posljedice stanovnici cijele Sisačko-moslavačke županije itekako osjećaju iz dana u dan, upravo najbolji odabir za održavanje jednog ovakvog kulturnog festivala, koji će nadamo se zaživjeti te iz godine u godinu postajati sve jači i kvalitetniji. Kao što smo već naveli ovom projektu su se već pridružili mnogi Siščani pojedinci, ali i mnoge sisačke udruge kao i ustanove te im se ovim putem i zahvaljujemo. Takodjer pozivamo i sve druge zainteresirane da se pridruže u realizaciji KroNlandovog prvog festivala “Kulturna industrija SMŽ, 2021.” kojemu je cilj samo jedno, a to je vratiti grad Sisak na mjesto koje i zaslužuje jer osim što je Sisak zelena oaza središnje Hrvatske koja je apsolutno nedovoljno iskorištena, Sisak je i grad umjetnika i  bogate kulturne scene koja je sve ove godine nažalost nedovoljno istaknuta. Takodjer ovim putem pozivamo i hrvatsku zajednicu u Nizozemskoj da se pridruže grupi nizozemskih volontera i tako nastave svoje pomaganje Sisačko-moslavačkoj županiji započeto netom nakon potresa jer… Sisku ne treba 600 kontejnera već Sisku kao i svim drugim gradovima i selima Banije treba dobar “vjetar u ledja”. Takodjer bismo ovim putem pozvali i sve vas zainteresirane pratitelje i čitatelje portala KroNland koji podržavate rad, ideje i ciljeve portala kao i naše Udruge KroNland da nas podržite svojim donacijama i sponzorstvima na našoj web stranici www.kronland.nl kako bismo lakše realizirali prvi projekt Udruge KroNland “Kulturna industrija SMŽ, 2021.”, u trajanju od 16. do 25. kolovoza 2021. godine.

Tim KroNland

Jelica, Lucija, Moreno, Sandra i Tea

Logo Udruge KroNland ( simbol tulipana i irisa) izradila je Mima Juračak, sisačka spisateljica i ilustratorica kojoj se ovim putem i još jednom zahvaljujemo.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top