Krajem proljeća i početkom ljeta moj grad miriše bazgom i lipom. Opojni mirisi nošeni laganim vjetrom nadražuju nam nosnice, a oni spretniji, isprovocirani aromama, ulaze u svoje kuhinje i započinju ritual pripreme soka od bazge, ne željevši propustiti tih nekoliko tjedana u godini kada nam priroda nudi ovu ljekovitu, mirisnu i ukusnu biljku. Bazga nije grm, kako mnogi ljudi misle. Zapravo spada u nisko drveće iako u Sisku postoje primjerci zavidne visine i širine debla. U svibnju se osuje prekrasnim sitnim, bijelim, čipkastim cvjetovima sakupljenima u rozete, prepunima žutog cvjetnog praha što se često prospe po nosu i kosi nespretnijih berača.
Osim što se upotrebljava u obliku napitka za mnoge tegobe i bolesti kao što su na primjer gripa i prehlada, upala dišnih puteva, alergije – bazgu je dobro primjenjivati i preventivno za jačanje imuniteta, mršavljenje te mnoge druge probleme vezane za zdravlje. Osim cvijeta koristi se i plod, crne sitne bobice, od kojih možemo pripraviti sok, pekmez ili ih jesti sirove posute šećerom. Prava su bomba željeza. Pri tome moramo paziti da sve bobice budu sasvim zrele, jer su one nezrele otrovne i mogu izazvati mučninu i probavne smetnje. Stoga valja biti oprezan kao uostalom sa svakom ljekovitom biljkom.
Imamo li sreće pa nam bazga nije potrebna kao lijek, u njoj trebamo uživati kao u slastici vrhunskoga okusa koju si možemo priuštiti tek tih zadnjih proljetnih tjedana, što svakako treba iskoristiti.
Najčešće se priprema sok od bazge, a kao poslastica pohani cvijet bazge. Međutim, od bazge se može pripremiti i predivan kolač, saftan i aromatičan, neponovljiv u svojoj originalnosti jer za njega su nam potrebni i cvjetići kako bi doživljaj bio kompletan. Ovo, gle čuda, nije recept moje bake. Nije niti mamin. Pronašla ga je moja kćerka u jednom francuskom časopisu. Ali u našoj se obitelji udomaćio i ne propuštamo niti jednu sezonu, a da u njemu ne uživamo. Kušajte ga. Sigurno nećete požaliti.

Kolač možda nije po receptu moje mame, ali zato jest sok od bazge. Stoga, iskoristimo darove što nam ih priroda nesebično pruža i uživajmo u pozdravu proljeću i dobrodošlici ljetu!
SOK OD BAZGE
30 cvjetova bazge
3 l vode
Zaliti cvjetove bazge vodom i ostaviti da stoje 24 sata. Sljedeći dan procijediti, a u otopinu dodati:
3 kg šećera,
3 nešpricana limuna narezana na kriške i
2 žlice limunske kiseline.

KOLAČ OD BAZGE
- 250 g maslaca
- 150 g finog šećera ( ne u prahu, već sitnijeg kristala)
- 4 jaja
- 250 g brašna
- 1 paketić praška za pecivo
- 1 dl sirupa od bazge
- 3 cvata bazge
Glazura
- 1 bjelanjak
- 200 g šećera u prahu
- sok 1 limuna
- 30 ml sirupa od bazge
- 1 cvat bazge za ukrašavanje
Priprema
Tucite maslac i šećer, dodajte sirup te jedno po jedno jaje. U smjesu prosijte brašno s praškom za pecivo, promiješajte i dodajte cvjetiće bazge. Biskvit stavite peći u pećnicu zagrijanu na na 180 ºC 40-50 min ili dok štapić kojim provjeravate je li pečeno nije suh. Kad se ohladi, prelijte glazurom i ukrasite cvjetićima bazge.
Za glazuru dobro promiješajte sve sastojke, osim cvjetića, i prelijte po ohlađenom kolaču. Neka glazura bude gušća. Pospite cvjetićima. I uživajte!
