Prvi festival Kulturne industrije

U Rječniku stranih riječi riječ festival potječe od korijena riječi fest.

Fest (njem.) – čvrsto, jako

Festa (tal.) – praznik, veselje, blagdan

Festum (lat.) svetkovina,svečanost, praznik

Festival (fr.) 1. velika svečanost s glazbom; 2. povremena kulturna svečanost (kazališna, glazbena, kinematografska i sl.)

Od svega navedenog možda je, Prvi festival Kulturna industrija u organizaciji Udruge KroNland koji se unatoč svim potresima, koronama, financijskim (ne)prilikama, vremenskim nepogodama kao i mnogim drugim ovozemaljskim nedaćama ipak s(p)retno održao, najviše nalik na talijansku feštu. Bio je to desetodnevni festival kulture, umjetnosti, sporta, radosti, veselja te novostečenih prijateljstava Hrvata i Nizozemaca.

Jedan od glavnih ciljeva Udruge KroNland je razvijanje i njegovanje suradnje izmedju hrvatskog i nizozemskog naroda na kulturnom, umjetničkom i svakom drugom društvenom polju od obostranog interesa. Tako su Sisačko-moslavačku županiju u kolovozu ove godine po prvi put posjetili nizozemski umjetnici. Riječ je o amsterdamskim muralistima iz ASA Amsterdam Street Art koji su zajedno sa Udrugom Green Hill iz Siska zajednički oslikali zid na sisačkom kupalištu Zibel kao simbol jačanja prijateljstva hrvatskog i nizozemskog naroda. Siščani su danima uživali u manifestu umjetnosti koji je održao Ives.one, amsterdamski StreetArtist, koji je još 1996. započeo sa crtanjem grafita. Od 2005. poznat je po fragmentiranom stilu slikanja, a njegovi murali mogu se vidjeti na ulicama nekoliko gradova širom svijeta, poput Amsterdama, Basela, Bruxellesa, Londona, Berlina, Trsta, Pariza, Barcelone, Miamija, a sada i Siska.

Ottograph je takodjer jedan od poznatijih nizozemskih muralista koji je slikao murale u Moskvi, Tokiju, Berlinu, New Yorku i San Fanciscu. Ottograph je radio za klijente kao što su Greenpeace, Tommy Hilfiger, Nike, Mars, Ford i Merecedes-Benz.

Ives.one i Ottograph

Friso Kasher je umjetnik za crtanje grafita iz stare škole koji je počeo slikati grafite kasnih 70-tih. Dio je poznate ekipe grafita poput OSD-a i EX-Vandala.

Ottograph i Friso Kasher

Peter Van der Helm, još je jedan gostujući nizozemski muralist, organizator je mnogobrojnih festivala, a crtanjem grafita bavi se od 1987. Posjetio nas je i Tim van Vliet, majstor slikanja svjetlom. To je tehnika koja datira iz 1914., a s kojom je eksperimentirao čak i Picasso.

Osim umjetničkog aspekta festivala, Udruga KroNland je ovim festivalom započela i prve korake medjunarodne volonterske razmjene te su volontiranjem na Inkluzivnoj farmi na Hrastovici nova znanja i vještine stekli naši prvi inozemni volonteri, Britt i Kaya iz Nizozemske te Irmak i Batur iz Turske. Svakodnevno su uživali u različitim radionicama, koje je marljivo i spretno priredjivala Saša Balen Andrić, voditeljica Udruge Zeleno zlato, a posebno ih se dojmio i jednodnevni izlet u Zagreb u organizaciji Interpretacijskog centra baštine Banovine i njezine voditeljice Martine Mladenović. Osim što im je Martina otkrila čari i ljepote glavnog grada Hrvatske, posjetili su i Muzej suvremene umjetnosti i izložbu Ivana Kozarića – Retrospektiva – jedna od mogućih 100.

Mi smo se Nizozemcima s ponosom pohvalili našom kulturom i tradicijom, no kako je smisao ovakve vrste festivala medjunarodna kulturna razmjena, možda je upravo vrhunac festivala bilo svečano otvorenje izložbe pod nazivom Suvremena nizozemska fotografija koja je oduševila Sisak i dala svoj osobit pečat sisačkom kulturnom ljetu. Riječ je o izložbi istaknutih nizozemskih fotografkinja Sabine van Wechem, Renate Bensee i Vivian Keulards. Otvorenje izložbe održalo se 19. kolovoza 2021. u Holandskoj kuci u Sisku, a sve nas je posebno razveselio dolazak nizozemskog veleposlanika Henk Voskampa, koji je svojim pozdravnim riječima potvrdio i naše stajalište, a to je da je upravo kultura most koji povezuje dva naroda, a služi i kao izvorište izgradnje i drugih veza poput gospodarskih, ekonomskih i mnogih drugih.

Iako su boje i dani festivala bili različiti i mijenjali su se od sadržaja do sadržaja tj. dan po dan, kako to na svakom festivalu uvijek i biva, izdvojila bih dva možda najposebnija dana koja su prštala emocijama. Riječ je o danu kada smo nizozemske goste upoznali s našom zelenom ljepoticom Kupom. U organizaciji tri sisačke udruge, Udruga Zeleno zlato, Ekološka udruga Vurot Kupa i Udruga Zibel spuštali smo se kajacima od kupališta u Petrinji do sisačkog kupališta Zibel. Nizozemci su ostali oduševljeni našom prirodom, gostoljubljivošću, ali i našom kuhinjom. Peter je u jednom trenutku svoga oduševljenja ljepotom pokupskog kraja uzviknuo : “Here is so beautiful, so lot’s of nothing!” I to je istina. U usporedbi s fantastično i bez greške organiziranom Nizozemskom, Nizozemska ipak trpi i posljedice prenapučenosti svoje zemlje. Kuće su često po jednakom principu gradnje naslonjene jedna na drugu te se moraju poštivati strogo uspostavljena pravila, pogotovo u manjim mjestima kako se ne bi narušavao mir susjeda s kojim dijelite zajedničke zidove. U Nizozemskoj je organizirano sve od prometnica do prirode kojoj nedostaje upravo ta naša divljina i netaknutost… taj nepodnošljivi dašak slobode.

Bio je tu još i taj drugi dan… dan kada sam odvela Sabine, Renate i Vivian, u posjet gradu Petrinji, tj. onome nečemu što je ostalo nakon potresa te u posjet kontejnerskom naselju pored Petrinje. Bio je to tužan dan… da, bio je to jedan sasvim posebno drukčiji dan…

Uz mjene tuge i radosti, Nizozemci su osim u ljepoti naše prirode svakodnevno uživali i u našim domaćim OPG proizvodima od domaćeg mlijeka, sira i vrhnja koje je dostavljao OPG Boltužić, u domaćim suhomesnatim proizvodima OPG Džakula, domaćim pekmezima, sokovima i ajvarima OPG Veselić te različitim prefinim sirevima OPG Anini sirevi. Apsolutni hit bio im je grah iz kotla koji je majstorski skuhao Ognjen Andrić iz Udruge Zeleno zlato te gulaš za koji je Otto, umjetnik koji je svojim dugogodišnjim sudjelovanjem na stotinama svjetskih umjetničkih festivala od New Yorka do Londona izjavio da je to najbolji gulaš koji je probao ikada igdje. Za gulaš su glavni krivci Duki i Udruga Zibel. Thank you guys!

Prvi festival Kulturna industrija održao se pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i medija, Sisačko-moslavačke županije, Grada Siska, Veleposlanstva Kraljevine Nizozemske u Republici Hrvatskoj i Hrvatskog svjetskog kongresa.

Sponzori festivala bili su Ministarstvo kulture i medija, Interpretacijski centar baštine Banovine, Veleposlanstvo Kraljevine Nizozemske u Republici Hrvatskoj, Turistička zajednica Grada Petrinje i HBOR.

Posebno se zahvaljujemo Tomislavu Presečanu, vlasniku turističko-ugostiteljskog objekta Mlinski kamen i Zvonku Beloševiću, vlasniku OPG Belosević na Hrastovici koji su naše nizozemske goste ugostili i to besplatno.

Bio je to desetodnevni festival kulture, umjetnosti, sporta, prijateljstva, radosti, veselja, zajedništva i dobre volje jer zajedno smo jači!

Sisak, Kulturna industrija, 16. do 25. kolovoza 2021.

Autor fotografija: Tim van Vliet

Autorica teksta: Sandra Drnić

2 komentara na “Prvi festival Kulturne industrije”

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

%d blogeri kao ovaj: