Dani Hrvatske u Nizozemskoj, 2022.

Unatoč zaredalim teškim godinama, podivljaloj pandemiji i tužnim ratovima diljem svijeta Udruga KroNland je, osim svog prvog projekta Kulturna industrija koji se po prvi put održao prošle godine u Hrvatskoj, u tijeku organizacijskih priprema za održavanjem i svog drugog projekta. Ovoga puta riječ je o projektu Dani Hrvatske koji će se po prvi put održati u Nizozemskoj, od 27. svibnja do 30. svibnja 2022. Projekt ima za cilj promociju hrvatske kulture i baštine na području Nizozemske te postizanje neraskidive suradnje u svim segmentima društva na način da se stvori interes i informiranost o raznolikom kulturnom bogatstvu koje Republike Hrvatska pruža.

Sudionici programa su: Ženski vokalni sastav Lađarice i pijanist Robert Hudulin iz Hrvatske te Bernardus Vos i Lilian Van de Zande iz Nizozemske. Ovaj trodnevni event svojim izoštrenim okom profesionalnog fotografa zabilježit će fotograf Dorijan Šipuš iz Hrvatske, a namjera nam je snimiti i kratki video prilog o ovom humanitarnom i svečanom koncertu.

Dorijan Šipuš

Ženski vokalni sastav Lađarice osnovan je 2013. godine. Aktualnu postavu čini 11 članica, zaposlenih majki različitih profesija – od akademskih glazbenica do liječnice, novinarke, ekonomistice, vrtićke odgojiteljice, osnovnoškolske profesorice…i sve se mogu pohvaliti velikom potporom svojih obitelji, ali i radnih kolega koji će rado ”uskočiti” u zamjenu u slučaju nastupa, a ponekad i zbog važne probe.

Ženski vokalni sastav Lađarice

Iza njih su brojni nastupi na festivalima i susretima klapa, a osobito su ponosne na nekoliko nastupa na najprestižnijem hrvatskom klapskom festivalu – Festivalu dalmatinskih klapa u Omišu.

Od brojnih nagrada i priznanja, izdvajaju zlatne nagrade osvojene na natjecanju Delmata i Susretima malih vokalnih sastava u Šibeniku i Sisku te 2. nagradu stručnog žirija na natjecanju ženskih klapa Omišljanska rozeta u Omišlju.

Lađarice vežu dugogodišnja prijateljstva i ljubav prema višeglasnom pjevanju koju grade na temeljima izvorne klapske pjesme, ali i drugih stilova – pri tome osobito rado posežu za popularnim skladbama kojima udahnjuju novo, a’capella ruho. Tu svoj ogroman doprinos prepoznatljivom zvuku Lađarica daje maestra Marijana Ivšić Kolić, umjetnička voditeljica, ujedno i članica, iz čijeg su pera nastale brojne nagrađivane obrade.

Hoodooleen, odnosno Robert James Hudulin, rodio se u Sydneyu u Australiji, s pet godina se s obitelji seli na Korčulu, u Smokvicu, rodni kraj svog oca. Od najmlađih je dana osjećao posebnu ljubav prema glazbi, majka ga je učila svirati klavir, a vikendima je putovao u Split na satove klavira i solfeggia. Kako je njegova glad za glazbenom naobrazbom rasla, tako se Hoodooleen odlučio preseliti u Split gdje je proveo četiri godine završivši srednju glazbenu školu, a nakon toga je u Zagrebu upisao studij saksofona na Muzičkoj akademiji. Nakon završene akademije živi u Engleskoj pa u Rijeci gdje upoznaje članove benda Rolin Humes s kojima je proveo sedam godina. Jedan od njihov najuspješnijih projekata je “Živi, Rasti, Cvjetaj”, u kojem su s različitim tradicionalnim i folklornim udrugama počeli oživljavati zapuštene i propale industrijske prostore te raditi radionice i edukacije s ciljem razvoja lokalne zajednice. U sklopu projekta je izvedena jedinstvena blues moreška kao i glazbeno-scensko uprizorenje poeme “Jama”, kapitalnog književnog djela Ivana Gorana Kovačića.

Hoodooleen

Godine 2019. pokreće solo karijeru kao Hoodooleen. Njegov osebujan autorski izričaj krase uzbudljive interpretacije a inspiraciju nalazi od naslijeđa klasike, bluesa, preko jazza i popa do hrvatske književnosti i folklorne baštine.

Umjetnik čije autentične i snažne interpretacije uspoređuju s veoma raznorodnim izvođačima – od Nicka Cavea preko Eltona Johna do Olivera i Cohena – živi i radi na relaciji Sisak – Smokvica, odnosno Brna. Radi kao nastavnik glazbene kulture u srednjoj školi u Petrinji, a sebe opisuje kao oca, skladatelja, bodula, klavirista, pjevača i uzgajivača maslina.

Raspored programa:

Kerk van Hoogblokland.
Dorpsweg 80a 4221LJ Hoogblokland

27.5. / petak / Dolazak u zračnu luku Eindhoven

28.5. / subota / Obilazak grada Harderwijk u jutarnjim satima

       – 19:30 / Mjesto Hoogblokland / Humanitarni koncert u Kerk van Hoogblokland, Dorpsweg 80a, 4221LJ Hoogblokland

– Ženski vokalni sastav Lađarice

– Bernardus Vos i Lilian Van de Zande uz pratnju orgulja

– pijanist Robert Hoodolin

29.5. / nedjelja / obilazak Amsterdama / slobodan dan

        – posjet Retro Audio Museum u gradu Lelystad u poslijepodnevnim satima

30.5. / Obilazak grada Lelystad

       -povratak za Hrvatsku u kasnim poslijepodnevnim satima

Termin održavanja prvog festivala Dani Hrvatske u Nizozemskoj sasvim se zgodno preklopio i s proslavom Dana državnosti Republike Hrvatske (30. svibnja), ali i sa svečanim obilježavanjem 30 godina uspostavljanja diplomatskih odnosa između Republike Hrvatske i Nizozemske. Trodnevni festival Dani Hrvatske održat će se pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske.

Lilian Van de Zande

Piše: Sandra Drnić, Lelystad, Nizozemska, 16. svibnja 2022.

1 thought on “Dani Hrvatske u Nizozemskoj, 2022.”

  1. Pingback: Izložba “Kupski čamac” – KroNland

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top