Festival Kulturna industrija, Hrvatska Kostajnica, 2022.

Nakon prošlogodišnjeg Prvog festivala Kulturna industrija, 2021. koji se održao u gradu Sisku, Udruga KroNland organizirala je i Drugi festival Kulturne industrije, ove godine u gradu Hrvatska Kostajnica, a festival će se održati od 12. do 16. rujna 2022.

Hrvatska Kostajnica grad je smješten u Sisačko-moslavačkoj županiji i nastao na otočiću usred rijeke Une, podno obronaka Zrinske gore. Osim po svojoj povijesnoj utvrdi, Kostajnica je najpoznatija po Kestenijadi, odnosno po kestenima, kojima i ‘duguje’ ime, budući da se nekoć za kesten koristila riječ kostanj.

S lijeve strane rijeke Une, podno brda i park šume Djed, razvilo se središte grada koje krasi barokna crkva sv. Antuna Padovanskog te franjevački samostan, oba objekta izgrađena sredinom 18. stoljeća.

Grad stotinama godina krasi Zrinski grad, stara utvrda s kraja 13. stoljeća koja se nalazi na otočiću omeđenom Unom i Unčicom, a 100-tinjak metara dalje nalazi se granica s Bosnom i Hercegovinom.

Grad Hrvatsku Kostajnicu ove će godine posjetiti nizozemski muralisti iz ASA Amsterdam Street Art, koji će nakon prošlogodišnjeg oslikavanja zida na sisačkom kupalištu, ove godine oslikavati zid osnovne škole Davorina Trstenjaka u Hrvatskoj Kostajnici.

ASA Amsterdam Street Art, Jarno Gnirrep i Friso Kasher

Svjetlosnu plesnu radionicu, u kojoj će sudjelovati djeca iz osnovne škole Davorina Trstenjaka iz Hrvatske Kostajnice, održat će inspirativna nizozemska umjetnica Ute Kaiser, a u večernjim satima u Crkvi svetog Antuna Padovanskog održat će se i glazbeni koncert, na kojem će nastupiti Ben Vos iz Nizozemske i Vokalni ansambl LIPE iz Hrvatske.

Hrvatsku Kostajnicu će tog istog dana posjetiti, i delegacija Veleposlanstva Kraljevine Nizozemske u RH predvođena zamjenikom veleposlanika Ivarom Scheersom, na obilježavanje Svjetskog dana čišćenja i sudjelovanje u sadnji i čišćenju, u organizaciji Udruge Zasadi stablo, ne budi panj.

Zamjenik veleposlanika Veleposlanstva Kraljevine Nizozemske u Republici Hrvatskoj, Ivar Scheers

Točan raspored događanja možete pročitati u nastavku teksta:

12. rujna – Ponedjeljak

-dolazak nizozemskih gostiju u Hrvatsku

 13. rujna – Utorak / Hrvatska Kostajnica

-pripreme za crtanje murala / ASA Amsterdam Street Art

14. rujna – Srijeda / Hrvatska Kostajnica

– Obilježavanje Svjetskog dana čišćenja 

–  Dolazak delegacije Veleposlanstva Kraljevine Nizozemske u RH predvođena zamjenikom veleposlanika Ivarom Scheersom na obiljezavanje Svjetskog dana čišćenja u Hrvatsku Kostajnicu i sudjelovanje u sadnji i čišćenju.

– crtanje murala / ASA Amsterdam Street Art / 10,00 -18,00

– sadnja sadnica / Udruga Zasadi stablo, ne budi panj i djeca iz Osnovne skole Davorina Trstenjaka Hrvatska Kostajnica te Djecjeg vrtića Krijesnica- Hrvatska Kostajnica / 10,00-12,00

– odmor i ručak / 12,00 -14,00

– plesna radionica / Ute Kaiser i djeca iz Osnovne škole Davorina Trstenjaka Hrvatska Kostajnica / 14,00-16,00 

– koncert u crkvi u Hrvatskoj Kostajnici / Ben Vos i Vokalni ansambl Lipe Sisak / 19,00

15. rujna – Četvrtak / Sisak

– prezentacija projekta Transflorium / Sisak, Holandska kuća / 18,00-20,00 / gost predavač Ben Vos

-Prezentacija projekta Transflorium i otvorena tribina organizirana je za učenike srednjih strukovnih škola Sisačko-moslavačke županije, a sudjelovat će učenici Industrijsko-obrtničke škole Sisak, Strukovne škole Sisak, Srednje škole Petrinja i Srednje škole Ivana Trnskog Hrvatska Kostajnica.

  • zelena i odrziva energija
  • permakultura
  • gradnja drvene Tiny kuce po nizozemskom modelu
  • izgradnja samoodrzive parcele od 1000 kvadratnih metara

-Tribina je otvorena za svu zainteresiranu javnost, a posebno za građevinske tvrtke s područja Sisačko-moslavačke županije.

Festival Kulturna industrija, 2022. odrzat ce se pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske, Veleposlanstva Kraljevine Nizozemske u Republici Hrvatskoj i pod pokroviteljstvom Grada Hrvatska Kostajnica.

Ute Kaiser, www.http://enjoycreation.fun/

Pise: Sandra Drnić

5. rujna 2022., Lelystad, Nizozemska

1 thought on “Festival Kulturna industrija, Hrvatska Kostajnica, 2022.”

  1. Pingback: Festival kulturne industrije i predstavljanje projekta "Transflorium"-samoodrživo imanje

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top