Hrvatska Kostajnica, 2022.

U rujnu ove godine Hrvatsku Kostajnicu, pitoreskni gradić središnje Hrvatske, koji je od glavne hrvatske metropole udaljen tek 90tak kilometara, posjetili su nizozemski muralisti Peter Van der Helm, Friso Kasher, Ottograph Amsterdam, Tim Van Vliet – ASA Amsterdam Street Art – i nizozemska plesačica Ute Kaiser. Riječ je o Drugom Festivalu Kulturna industrija, koji je i ove godine uspješno realizirao voditelj festivala Jarno Gnirrep uz pomoć Bena Vosa, nizozemskog tenora i počasnog člana Hrvatsko-nizozemskog društva KroNland, koji je zajedno sa Ženskim vokalnim ansamblom L.I.P.E. iz Siska, održao i kraći koncert u Crkvi svetog Antuna Padovanskog u Hrvatskoj Kostajnici.

Ben Vos, nizozemski tenor i počasni član Hrvatsko-nizozemskog društva KroNland

Dok su u četiri naizmjenična dana sunca i oblaka, muralisti oslikavali pročelje škole Davorina Trstenjaka te time razveselili osnovnoškolce Hrvatske Kostajnice, Ute Kaiser je s djecom održala zanimljivu i neobičnu plesnu radionicu, a pridružilo im se i desetak učenika iz Škole suvremenog plesa Ana Maletić iz Zagreba.

Ute Kaiser i djeca iz Škole suvremenog plesa Ana Maletić iz Zagreba
Nizozemska umjetnica Ute Kaiser i Ženski vokalni ansambl L.I.P.E. iz Hrvatske

Udruga KroNland je na dan glavnog eventa festivala, 15. rujna u suradnji s Udrugom Zasadi stablo, ne budi panj obilježila i Dan svjetskog čišćenja pri čemu nas je sve skupa posebno obradovao dolazak delegacije nizozemskog veleposlanstva, koju je predvodio zamjenik veleposlanika Ivar Scheers.

Prenosimo Facebook objavu Embassy of the Netherlands in Croatia u cijelosti

“Zajedno s djecom osnovne škole Davorin Trstenjak podržali smo akciju Zasadi stablo, ne budi panj sadnjom drveća i grmlja oko škole.

Zasadi stablo, ne budi panj je prva i vodeća udruga, koja organizira kampanje sadnje stabala u Hrvatskoj lokalno, regionalno i nacionalno. Obavezno pogledajte njihovu crowdfunding kampanju!

Gledali smo i razne umjetnike koji sudjeluju na KroNland festivalu. Amsterdam Street Art su počeli raditi na svom muralu i gledali smo kako školarci sudjeluju u plesnoj radionici Ute Kaisera.

Drago nam je što smo podržali i Zasadi stablo, ne budi panj i KroNland festival, i jedva čekamo krajnje rezultate murala i procesa uzgoja drveća i grmlja.”

Pogledajte krasne fotke…

A krajnji rezultati murala su tu…

ASA Amsterdam Street Art, Hrvatska Kostajnica, 2022.

Drugi festival Kulturna industrija organizirala je Udruga KroNland u suradnji s Udrugom Zasadi stablo, ne budi panj, a uz potporu Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske i Veleposlanstva Kraljevine Nizozemske u Republici Hrvatskoj.

Ovim putem posebno se zahvaljujemo na gostoprimstvu Gradu Hrvatska Kostajnica, Turističkoj zajednici Grada Hrvatska Kostajnica, učenicima i ravnateljici Osnovne škole Davorin Trstenjak iz Hrvatske Kostajnice te učenicima i ravnateljici Škole suvremenog plesa Ana Maletić iz Zagreba, kao i svim ostalim sudionicima festivala.

Veselimo se zajedničkoj suradnji i dalje… :))

Piše: Sandra Drnić, Lelystad, 25.10.2022.

Fotografije: Tim Van Vliet

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top