Sopranistica Marta Lončar koncertom u Almkerku oduševila publiku

Marta Lončar je svestrani sopran sa specijalizacijom iz baroknog i klasičnog pjevanja, koja je završila studij baroknog i klasičnog pjevanja na Kraljevskom konzervatoriju u Den Haagu u Nizozemskoj.

Vrhunski glazbeni doživljaj ljubiteljima klasične glazbe priređen je u subotu, 5. studenog u reformiranoj crkvi u Almkerku, u općini Altena u Nizozemskoj koje se nalazi se oko 7 km južno od Gorinchema. Almkerk se prvi put spominje 1292. godine kao Almekercke, što znači “crkva na rijeci Alm”.

Osim sopranistice Marte Lončar, bisere barokne glazbe izveo je predivan tim glazbenika koji nikoga nije ostavio ravnodušnima.

Marta Lončar je svestrani sopran sa specijalizacijom iz baroknog i klasičnog pjevanja, koja je završila studij baroknog i klasičnog pjevanja na Kraljevskom konzervatoriju u Den Haagu u Nizozemskoj, gdje je sudjelovala u brojnim prestižnim glazbenim projektima i festivalima. Domaća je publika zna kao članicu ansambla Antiphonus i zbora HRT-a, a učenici hrvatskih glazbenih škola, kao vrsnu profesoricu  glazbenih teorijskih predmeta.

Više o Marti Lončar možete pročitati na linku https://www.martaloncar.com/.

Nizozemski orguljaš, dirigent i učitelj Sietse van Wijgerden koji je studirao na Konzervatoriju u Rotterdamu kod Bernarda Winsemiusa. Diplomirao je i kao crkveni glazbenik kod Barenda Schuurmana u Rotterdamu te kao muzikolog na Sveučilištu u Utrechtu. Također je studirao klavir i čembalo na Konzervatoriju u Rotterdamu, uključujući opsežnu baroknu interpretaciju s Davidom Colleyerom.

Violinistkinja Xiangji Hewitt rođena u Pekingu, gdje je završila prvostupnički studij prava na Pekinškom institutu za tehnologiju, a potom je otišla na Središnji glazbeni konzervatorij u Pekingu, gdje je studirala violinu i muzikologiju, završivši magisterij istraživanjem Schuberta i njegove suvremene sonatne forme.

Magdalena Kasprzyk-Dobija diplomirala je na Kraljevskom konzervatoriju u Den Haagu, gdje je studirala violu i violončelo. Školsko obrazovanje završila je diplomirajući violončelo i kompoziciju na Državnoj srednjoj glazbenoj školi Fryderyk Chopin u Krakovu.

Robert de Bree, oboist, improvizator i učitelj sa sjedištem u Den Haagu. Nadahnut je pionirima rane glazbe uvijek u potrazi za dubljom povezanosti s glazbom i idejama koje stoje iza te glazbe, a posljedično i sa svojom publikom.

Pred oduševljenom nizozemskom publikom izvodili su djela J.S.Bacha i Dieterich Buxtehudea, a za neke od nas bio je to i posebno emotivan i lijepi trenutak susreta s pripadnicima hrvatske zajednice u Nizozemskoj jer… glazba ujedinjuje ljude i stvara zajedništvo.

Piše: Sandra Drnić, Lelystad, 13.11.2022.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top