Uspjeli korak od sedam milja

Što je potrebno za uspješan razvoj jedne ideje? Mnogo rada i ozbiljnosti pri prikupljanju svih relevantnih podataka i ljubav prema samu gradu nužni su preduvjeti; dosluh s današnjicom uvjet; a zrnce mašte nužan začin koji će prezentaciju rezultata rada mnogih komponenti zajedničkog lonca učiniti privlačnim potencijalnim konzumentima.

Udruga KroNland je pri kraju realizacije prvog uspjelog koraka od sedam milja koji je započeo netom nakon potresa, koji je 29. prosinca 2020. zadesio Sisačko-moslavačku županiju. Nakon sudjelovanja u prikupljanju humanitarne i financijske pomoći od strane hrvatske zajednice u Nizozemskoj, a na inicijativu Gorana Strniše i Zaklade Hrvatska mladež Nizozemske te fra Miše Sirovine iz Hrvatske katoličke župe svetog Nikole Tavelića iz Rotterdama, nas skupina entuzijasta ( Lucija Mrkša, Jelica Grgić, Tea Miličić, Moreno Vuleta i Sandra Drnić) već smo 15. siječnja 2021. pokrenuli i osnovali udrugu KroNland.

Članak iz Sisačkog Novog tjednika, 2021. autor: Damir Pintarić

Nakon dovoza humanitarne pomoći u Marin Brod na Banovini osvjestili smo da se već ionako vidno izmučena Sisačko-moslavačka županija neće oporaviti tako lako i brzo te smo osnovali Hrvatsko-nizozemsko društvo koje sada već treću godinu za redom radi na:

 • potpori i promicanju obrazovanja, kulture, obrazovanja mladih i odraslih te cjeloživotnog učenja;
 • organiziranju i poticanju međunarodne suradnje sa sličnim organizacijama iz Nizozemske;
 • razvijanju i promicanju umjetnosti u javnosti;
 • poticanju kreativnih umjetničkih djela kroz prepoznavanje i druge oblike motivacije;
 • razvijanju međunarodne promocije kulture i umjetnosti.
 • sudjelovanju u aktivaciji mladih u procesu integracije u Europu, temeljene na načelima mira, ljudskih prava, demokracije i vladavina prava;
 • promicanju aktivizma i obrazovanja mladih, kao i utjecaj mladih na javnu politiku;
 • doprinosi razvoju civilnog društva, kao i uključivanju mladih u društvena zbivanja i procese, posebice u proces donošenja odluka u lokalnim zajednicama.
 • Udruga KroNland kontinuirano od svog osnutka radi na području obrazovanja i njegova unapređenja, u području strukovnog obrazovanja i njegovog unapređenja, povezivanju s lokalnim tvrtkama i uključuje se u projekte kako bi se poboljšao obrazovni napredak. U tom kontekstu, glavni cilj naše udruge je osigurati pravo na kvalitetno obrazovanje i osposobljavanje za sve, kroz privlačan kurikulum i primijenjene inovativne strategije koje spajaju formalne i neformalne metode od strane dobro obučenih učitelja timskog duha, u nediskriminirajućem obrazovanju tj. u okruženju, koje omogućuje mladima da razvijaju svoje društvene, građanske, interkulturalne vještine i potiče otvorenost prema europskim i
  međunarodnim oblicima suradnje.

 • Udruga KroNland do sada je članica European New Bauhaus, Rewilding Europe i Zaklade Butterfly Garden u Nizozemskoj te nastoji sve svoje smjernice i aktivnosti uskladiti s Europskim Zelenim planom te zelenom i digitalnom tranzicijom, a sve naše kulturne, gospodarske i edukativne aktivnosti usmjerene su prema revitalizaciji Sisačko-moslavačke županije.

Poznato je da u Hrvatskoj postoji mnoštvo darovitih i maštovitih ljudi, no uvijek se pri realizaciji zamisli koja na papiru djeluje uvjerljivo ispriječi teško premostiv problem financiranja. Stoga se ovim putem Udruga KroNland još jednom zahvaljuje svim svojim dosadašnjim sponzorima i davateljima financijske potpore bez kojih ovaj uspjeli korak od sedam milja ne bi mogao biti moguć kao niti pokretanje i realizacija dosadašnja dva velika projekta udruge KroNland, a to su:

 1. Festival Kulturna industrija, Sisak, 2021.

Realizacija festivala ostvarena je uz sufinanciranje Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske, Veleposlanstva Kraljevine Nizozemske u Republici Hrvatskoj, Sisačko-moslavačke županije, Turističke zajednice Grada Petrinje i HBOR-a

Na fotografiji: ASA Amsterdam Street Art, Vivian Keulards, Sabine Wechem, Renate Bensee (nizozemske fotografkinje), volonteri iz Nizozemske i Turske, Sandra Drnić iz udruge KroNland

2. Festival Dani Hrvatske, Hoogblokland, 2022.

Realizacija festivala ostvarena je uz sufinanciranje Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske.

Na fotografiji: ŽVS Lađarice iz Siska, Dubravka Plejić- Marković, veleposlanica Republike Hrvatske u Kraljevini Nizozemskoj, Tiha Dabac, prva tajnica hrvatskog veleposlanstva u Den Haagu, pijanist Robert Hoodoline iz Petrinje, Sandra Drnić, predsjednica udruge KroNland

3. Transflorium, 2023. / NOVI PROJEKT

Od tada do sada preletilo se puno kilometara, promijenio se tim KroNlanda, no i dalje ustrajno radimo na najvažnijem projektu udruge KroNland, a to je projekt Transflorium – izgradnja i stvaranje prve inovativne multifunkcionalne samoodržive zajednice na Banovini.

Projekt Transflorium je krajem 2022. godine sufinanciran u iznosu od 10,000.00 eura od strane Središnjeg državnog ureda za mlade i demografiju, a partnerske organizacije na projektu Transflorium su Da Vinci college iz Dordrechta, Strukovna škola Sisak, Industrijsko-obrtnička škola Sisak, ASA Amsterdam Street Art i Udruga Zasadi stablo, ne budi panj.

Više o glavnim ciljevima projekta kao i o svim dosadašnjim, ali i budućim aktivnostima vezanim uz realizaciju projekta Transflorium čitajte na portalu http://www.kronland.hr.

Na fotografiji: Državna tajnica Željka Josić, Andro Umičević, Udruga Kronland, Gabrijela Mitar, Udruga KroNland

Piše: Sandra Drnić, Lelystad, 14. ožujka 2023.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

%d blogeri kao ovaj: