Izgradnja jedinstvene multifunkcionalne farme na Banovini


Osnovni cilj projekta Transflorium je kroz implementiranje samoodržive mikrozajednice stvoriti prostor koji će u potpunosti pridonositi psihosocijalnoj pomoći djeci Sisačko-moslavačke županije, educirati ih o novim metodama izvedbi prostornih elemenata za život i boravak, povećati njihovu zapošljivost, pojačati svijest o ekologiji i permakulturi te stvoriti trajno partnerstvo između škola u Nizozemskoj i Hrvatskoj. Najveći problem koji se proteže i potiho uništava cijelu Hrvatsku pa tako i Sisačko-moslavačku županiju je odljev mladih ljudi, koje se nažalost ne može kriviti. Globalne oscilacije, pandemija, nesigurnost u stvaranju kvalitetne budućnosti mladih svakim danom zauzima ogromni problem. Svjedoci smo reportaža koje prikazuju otužne prizore punih autobusa mladih ljudi koji odlaze u ostale predjele Europske unije.

Projekt Transflorium nastao je 2021. godine u suradnji tima KroNland s timom Da Vinci college iz Dordrechta u Nizozemskoj. Te iste godine ideja je prenesena lokalnim strukovnim školama u Sisačko-moslavačkoj županiji koji su s oduševljenjem prihvatili ideju o suradnji i izgradnji jedinstvene multifunkcionalne “farme”. Udruga KroNland je 2022. godine kupila zemljište u Vratečkom nedaleko Petrinje, a površina kupljenog zemljišta iznosi 7.442,00 m² te u potpunosti zadovoljava idejni koncept Transfloriuma. Cjelokupna „farma“ imat će utkanu permakulturu te se zbog toga sa izrazitim interesom u projekt uključila i udruga Zasadi stablo, ne budi panj. Spomenuta udruga je prepoznata kao udruga koja potiče razvoj svijesti o utjecaju klimatskih promjena te aktivno potiče održivi razvoj te zaštitu okoliša i prirode.

Osnovni koncept projekta je kreiranje samoodržive zajednice unutar koje hrvatska i nizozemska djeca zajedno grade vrtove, kuće i brodove. Zvuči jednostavno, no u sebi koncept sadržava čitav splet aktivnosti i akcija koje su daleko od jednostavnog.

U narednim objavama predstavljat ćemo timove svih partnerskih organizacija koje su uključene u projekt Transflorium – Learning by doing, a to su Udruga KroNland, Da Vinci college, Strukovna škola Sisak, Industrijsko-obrtnička škola Sisak, ASA Amsterdam Street Art i Udruga Zasadi stablo, ne budi panj.

Autor fotografija: Andro Umičević, 28.07.2022.

Piše: Sandra Drnić, Lelystad, 17.03.2023.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

%d blogeri kao ovaj: