Izložba “We have to make a good plan”

Stanovnici Sisačko-moslavačke županije suočavaju se od potresa s nerješavanjem problema izgradnje novih stambenih objekata za sve nastradale u potresu. Unatoč svega 50-tak kilometara udaljenosti od grada Zagreba, Sisačko-moslavačka županija je druga po nezaposlenosti što je jedan od glavnih razloga iseljavanja mladih ljudi iz Sisačko-moslavačke županije nakon završenog srednjoškolskog obrazovanja. Tome u prilog ide i činjenica što je grad Sisak u prošlosti bio jedan od najvećih industrijskih središta, no u zelenoj tranziciji došlo je do zatvaranja svih važnijih industrija na spomenutom području što je rezultiralo otpuštanjem radnika i nepronalaženjem adekvatnih novih radnih mjesta i zanimanja. Naravno, da kroz takvu narušenu društveno-socijalnu sliku jedne od najsiromašnijih regija Hrvatske najviše trpe mladi koji se suočavaju sa svakodnevnim situacijama koje otežavaju njihovo uključivanje u društvo, a to je nemogućnost zapošljavanja kao jedan od temelja zdrave egzistencije.

Projekt Transflorium kroz dugoročne edukativne modele kao konačne i konkretne rezultate ovog projekta nudi rješenje regionalnog, ali i nacionalnog problema, a to je sprječavanje iseljavanja mladih iz Hrvatske i obučavanje mladih novim znanjima i vještinama u skladu s potrebama tržišta. Projekt u sebi sadrži inovativnost u razvoju strukovnog obrazovanja jer ovim projektom nastojimo potaknuti hrvatske kompanije (lokalne, regionalne i nacionalne) na ulaganje u strukovne škole što u sebi ima europsku dodanu vrijednost. Primjer dobre prakse su nizozemske strukovne škole u kojima nizozemske kompanije imaju čak i svoje urede.

Na fotografiji: I_Lab Gorinchem, Nizozemska

Održiva i zelena gradnja je temeljni aspekt projekta Transflorium, a osnovni cilj projekta Transflorium je kroz savladavanje novih znanja i vještina stvoriti novi neformalni prostor za edukaciju djece i mladih Sisačko-moslavačke županije (ali i cijele Hrvatske) o novim poduzetničkim vještinama, povećati njihovu zapošljivost, pojačati svijest o ekologiji i zelenoj gradnji te stvoriti trajno partnerstvo između strukovnih škola u Nizozemskoj i Hrvatskoj.

Osim razvoja Sisačko-moslavačke županije te jačanja regionalne konkurentnosti razvojem novih znanja i vještina nastojimo ostvariti prilagodbu strukovnog obrazovanja i osposobljavanja učenika potrebama tržišta rada te povećati fleksibilnost zelenih vještina i znanja u strukovnom obrazovanju i osposobljavanju učenika strukovnih škola Sisačko-moslavačke županije.

Planirane aktivnosti projekta Transflorium su:

1. projektiranje i izrada prototipa Tiny kuće od drveta i recikliranih materijala koji izrađuju hrvatski učenici Strukovne škole Sisak i Industrijsko-obrtničke škole Sisak

2. projektiranje i izrada prototipa plutajuće Tiny kuće od drveta i recikliranih materijala koji izrađuju nizozemski učenici iz Da Vinci college iz Dordrechta

3. projektiranje i izrada prototipa pontona za plutajuću kuću na vodi koji izrađuje nizozemska kompanija iz Gorinchema

4. planiranje i izrada makete zemljišta koje je udruga KroNland kupila 2022. godine u svrhu razvoja zelenog kampusa za razmjenu znanja i vještina učenika iz Hrvatske, Nizozemske, ali i drugih europskih zemalja. Zemljište se nalazi nedaleko Petrinje, a maketu zemljišta izrađuje tim nizozemskih arhitekata iz Rotterdama

Sva četiri eksponata će biti izložena na izložbi pod nazivom „We have to make a good plan” od 15.11. do 15.12.2023. u Strukovnoj školi Sisak.

Namjera nam je na izložbu pozvati sve zainteresirane hrvatske gospodarstvenike, arhitekte i predstavnike građevinskih kompanija kojima će tim KroNlanda i tim Da Vinci collegea prezentirati model poslovanja i povezivanja strukovnih škola i kompanija po uzoru na dugogodišnji nizozemski model umrežavanja nizozemskih strukovnih škola i građevinskih kompanija što je ujedno i prvi korak u brendiranju Sisačko-moslavačke županije kao prve po upotrebi novih tehnologija i materijala u izgradnji stambenih objekata.

Autor fotografija: Andro Umičević, 9. veljače 2023.

Piše: Sandra Drnić, 20. ožujka 2023.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top