Piše: Petra Sigur

Petrine putositnice

Petra Sigur rođena je 1977. godine u Sisku. Diplomirala je komparativnu književnost, filozofiju i bibliotekarstvo na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Radi u Narodnoj knjižnici i čitaonici Vlado Gotovac Sisak. Objavljivala je književnu kritiku i prozu u časopisima Riječi, Kupa, Književna revija, Tema, a 2018. godine izlazi joj zbirka priča “Pozadinsko zračenje”.

Član je uredništva časopisa Riječi Matice hrvatske u Sisku, za koju povremeno sudjeluje i u pripremi njezinih kulturnih programa.

Petra je strastvena planinarka, a od 2018. godine i članica sisačkog planinarskog društva HPD Sisak na čijoj stranici redovito objavljuje svoje putne zapise. Na portalu KroNland Petra je autorica kolumni “Iza sedam gora”.

Na zadnjem izletu Velebitom hodala sam u kratkim hlačama, prašila užarena suhim tlom u ljetnim tenisicama. Samo tri tjedna kasnije planina je promijenila ploču, skinula babljeljetnu glazbu, obukla čipkastu, snježnu pokoricu na jednu nogu i mrzlu, mljackavu blatnjaru na drugu, gdje čovjek svoju slabost ne brusi opiranjem vrućini i suncu, već probijanjem raskvašenim ili snijegom pokrivenim tlom. Kliješta hladnoće sklapaju čeljusti čim stane kretanje ili kugla svjetla zađe za debele oblake, pa je poželjno na kraju dana imati blizu nego izvorište topline kako se kosti ne bi potpuno ukočile.

Petra Sigur