Naši prijatelji

Kolapjani i Kolapjanke
Kolapjani i Kolapjanke

U sklopu Vokalno-instrumentalnog ansambla Kolapjani iz Siska djeluju ženska klapa Kolapjanke i muška klapa Kolapjani. Kolapjanke i Kolapjani su u svojih 20 godina postojanja sudjelovali na svim značajnim klapskim festivalima (Festivalu dalmatinskih klapa u Omišu, Večerima dalmatinske pisme u Kaštel Kambelovcu, Bašćinski glasi, itd.), te susretima klapa diljem Lijepe naše. VIA Kolapjani već 13 godina organiziraju uvijek dobro posjećeni susret klapa u Sisku na kojem gostuju eminentne klape. Godišnji koncert koji zajedničkim snagama organiziraju presjek je godišnjeg rada udruge uz uvijek prepoznatljivu visoku produkciju. 
Brojne suradnje s vrsnim glazbenim ekspertima poseban su dio, a ističu se one s maestrom Ljubom Stipišićem Delmatom, Radojkom Šverko, Tedijem Spalatom, Harijem Rončevićem, Nenom Belanom, Tomislavom Mrduljašom, Joškom Ćaletom, Antom Radosom, Markom Rogošićem, Tonijem Eterovićem, Daliborom Pircom i Srećkom Damjanovićem.
Muška klapa Kolapjani snimila je dvije autorske pjesme „Da kraj tebe zaspin vilo” i „Hodam dalje”.
Kolapjanke i Kolapjani skromno žele naglasiti da iza njihovog djelovanja nisu izostale niti nagrade i priznanja.
Osvojene nagrade i priznanja: VIA Kolapjani-Godišnja nagrada Grada Siska 2002./2003.

Lađarice
Lađarice

Ženska klapa Lađarice iz Siska osnovana je 2013. godine. Okupila nas je ljubav prema pjesmi i višeglasnom pjevanju kao i dugogodišnja prijateljstva. Na repertoaru klape nalaze se skladbe različitih stilova, iako najviše pozornosti posvećujemo klapskoj pjesmi. Iza sebe imamo velik broj nastupa, pa tako 2014. godine Lađarice nastupaju na Međunarodnom natjecanju zborova u folklornoj glazbi Adria cantat u Šibeniku osvojivši zlato u svojoj kategoriji, a isto ponavljamo i 2016. godine. Godine 2015. uspješnim nastupom debitirale smo na prestižnom Festivalu dalmatinskih klapa Omiš. Ponosne smo i na vrlo uspješnu i zapaženu suradnju sa jazz glazbenikom Damirom Kukuruzovićem (2015) na čiji smo poziv bile gošće na završnom koncertu Siscia jazz festivala te imale priliku dijeliti pozornicu s najvećim imenima jazz scene. Nastupile smo i na natjecanju u klapskom pjevanju Delmata 2019. te osvojile zlatnu nagradu. Za nas 2019. godina obilježena i sjajnim uspjesima, na Županijskoj smotri malih vokalnih sastava osvajamo dobre kritike te plasman na državnu smotru, Sudjelovanje na 53. festivalu Dalmatinskih klapa u Omišu i po prvi puta nastupamo na natjecanju ženskih klapa ”Omišljanska rozeta” u Omišlju na kojoj osvajamo drugu nagradu stručnog žirija na koju smo ponosne. Lađarice su nastupale i na mnogobrojnim susretima klapa u Samoboru, Daruvaru, Sisku, Kutini, Krku te također na mnogobrojnim županijskim i gradskim događajima. Iza svih naših uspjeha stoje godine predanog rada i truda, sati odvojenosti od naših obitelji, ali i neizmjerne ljubavi prema pjesmi.

Lipe
Lipe

Vokalni ansambl LIPE osnovan je 1992. godine na poticaj tadašnje voditeljice, pok. Marije Dokman – Rije, koja je tako ostvarila zajedničku ljubav prema pjesmi i želju za očuvanjem kulturne baštine zavičaja Sisačko-moslavačke županije. 2008. godine, na poticaj i u organizaciji VA Lipe, održana je prva Smotra malih vokalnih sastava Sisačko-moslavačke županije. Smotra postaje tradicionalna, održava se svake godine i izlučna je smotra za nastup na državnoj smotri u organizaciji Hrvatskog sabora kulture. Godine 2008. pokrenut je projekt L.I.P.E. koji zahtjeva moderniju viziju ansambla, pristup i realizaciju pjevačkih nastupa. Ansambl dobiva novi zvuk, nove obrade, proširuje repertoar, ostvaruje nova audio, video i notna izdanja, pa čak i novi vizualni identitet. Od 2014. godine u suradnji sa Zdenkom Bašićem, L.I.P.E napuštaju svaki amaterizam snimivši nosač zvuka „Jednom davno kao i danas“, koji je 2014. godine nominiran za diskografsku nagradu Porin.