Piše: Iva Čačić

Iva Čačić, urednica je glazbenog dijela portala KroNland.

Rođena je 1976. u Zadru. Djetinjstvo je proživjela u Ražancu gdje je završila osnovnu školu.

Još kao dijete sudjeluje u brojnim glazbenim aktivnostima u školi i crkvi. Pjeva u školskom i crkvenom zboru, svira u školskom orkestru i pleše u dječjem folklornom sastavu. 

U Zadru je pohađala Gimnaziju Vladimira Nazora, a u Rijeci je diplomirala razrednu nastavu na Filozofskom fakultetu.  Dugi niz godina je radila u Osnovnoj školi Jurja Barakovića Ražanac  gdje se bavila brojnim glazbenim i likovnim aktivnostima.  Ujedno je bila i članica mješovite klape” Kolajna” i “Zadar”s kojima nastupa na brojnim smotrama klapa u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini.

Već  kao mlada učiteljica pokazuje velik interes za očuvanjem kulturne baštine.  Znajući da glazba ima veliki utjecaj  na razvoj djeteta , osniva dječju folklornu skupinu u kojoj zajedno s djecom usavršava plesne koreografije  različitih kola ( najpoznatije Ražanačko kolo) te pjesme i napjeve koji su velikim dijelom bili zaboravljeni.  Školska folklorna skupina vrlo uspješno sakuplja narodno blago i prezentira ga svojoj užoj i široj zajednici. Sudjelovanjem na  brojnim školskim i društvenim  manifestacijama osvaja brojna priznanja i nagrade .  Vrhunac svih sudjelovanja su Vinkovačke jeseni. Uz dječju folklornu skupinu osniva i dječju školsku klapu” Škalinice” koja osvaja treće mjesto na međunarodnoj smotri dječjeg klapskog pjevanja u Zadru.  Ljubav prema izvornoj tradicionalnoj  glazbi  probudili su njezini roditelji i  dragi učitelji u osnovnoj školi.

I naši prijatelji….

Kolapjani i Kolapjanke

U sklopu Vokalno-instrumentalnog ansambla Kolapjani iz Siska djeluju ženska klapa Kolapjanke i muška klapa Kolapjani. Ansambl čini ukupno 17 članova. Umjetnička voditeljica Kolapjana je maestra Marijana Ivšić Kolić, a voditelj Kolapjanki Robert James Hudulin.

Kolapjanke i Kolapjani su u svojih 20 godina postojanja sudjelovali na svim značajnim klapskim festivalima (Festivalu dalmatinskih klapa u Omišu, Večerima dalmatinske pisme u Kaštel Kambelovcu, Bašćinski glasi, itd.), te susretima klapa diljem Lijepe naše (Daruvar, Pula, Samobor, Grobnik, Split, itd.) . VIA Kolapjani već 13. godina organiziraju uvijek dobro posjećeni susret klapa u Sisku na kojem gostuju eminentne klape. Godišnji koncert koji zajedničkim snagama organiziraju presjek je godišnjeg rada udruge uz uvijek prepoznatljivu visoku produkciju. Često sudjeluju na humanitarnim koncertima, božićnim koncertima, proslavama u organizaciji grada i županije, koncertima, promocijama knjiga, te drugim kulturnim, glazbenim i sportskim zbivanjima grada Siska. Rado sudjeluju na smotri malih vokalnih sastava Sisačko-moslavačke županije.

Brojne suradnje s vrsnim glazbenim ekspertima poseban su dio, a ističu se one s maestrom Ljubom Stipišićem Delmatom, Radojkom Šverko, Tedijem Spalatom, Harijem Rončevićem, Nenom Belanom, Tomislavom Mrduljašom, Joškom Ćaletom, Antom Radosom, Markom Rogošićem, Tonijem Eterovićem, Daliborom Pircom i Srećkom Damjanovićem.

Muška klapa Kolapjani snimila je dvije autorske pjesme „Da kraj tebe zaspin vilo” i „Hodam dalje”.

Kolapjanke i Kolapjani skromno žele naglasiti da iza njihovog djelovanja nisu izostale niti nagrade i priznanja.

Osvojene nagrade i priznanja: VIA Kolapjani-Godišnja nagrada Grada Siska 2002./2003.

Ženska klapa Lađarice iz Siska osnovana je 2013. godine. Okupila nas je ljubav prema pjesmi i višeglasnom pjevanju kao i dugogodišnja prijateljstva. Na repertoaru klape nalaze se skladbe različitih stilova, iako najviše pozornosti posvećujemo klapskoj pjesmi. Iza sebe imamo velik broj nastupa, pa tako 2014. godine Lađarice nastupaju na Međunarodnom natjecanju zborova u folklornoj glazbi Adria cantat u Šibeniku osvojivši zlato u svojoj kategoriji, a isto ponavljamo i 2016. godine.

Godine 2015. uspješnim nastupom debitirale smo na prestižnom Festivalu dalmatinskih klapa Omiš. Ponosne smo i na vrlo uspješnu i zapaženu suradnju sa jazz glazbenikom Damirom Kukuruzovićem (2015) na čiji smo poziv bile gošće na završnom koncertu Siscia jazz festivala te imale priliku dijeliti pozornicu s najvećim imenima jazz scene Nastupile smo i na natjecanju u klapskom pjevanju Delmata 2019. te osvojile zlatnu nagradu. Za nas 2019. godina obilježena i sjajnim uspjesima, na Županijskoj smotri malih vokalnih sastava osvajamo dobre kritike te plasman na državnu smotru, Sudjelovanje na 53.festivalu Dalmatinskih klapa u Omišu i po prvi puta nastupamo na natjecanju ženskih klapa ”Omišljanska rozeta” u Omišlju na kojoj osvajamo drugu nagradu stručnog žirija na koju smo ponosne. Lađarice su nastupale i na mnogobrojnim susretima klapa u Samoboru, Daruvaru, Sisku, Kutini, Krku te također na mnogobrojnim županijskim i gradskim događajima. Voditeljica klape Lađarice je profesorica glazbene umjetnosti Marijana Ivšić Kolić, koja je zaposlena u Glazbenoj školi Fran Lhotka u Sisku. Usavršavala se na brojnim seminarima i radionicama, a završila je i Školu za zborovođe pri Vokalnoj akademiji Hrvatske udruge zborovođa te je stekla titulu diplomirane maestre. Iza svih naših uspjeha stoje godine predanog rada i truda, sati odvojenosti od naših obitelji, ali i neizmjerne ljubavi prema pjesmi.

Dobro nam došli…

“Prava ljubav na srcu se piše, ne na papiru tu se lako briše …”